Υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν κατά του καρκίνου του μαστού;

Μπορεί η κληρονομικότητα να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, αλλά οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής της κάθε γυναίκας έχουν βασικό μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση της νόσου. Ας δούμε κάποιες τροφές που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στον περιορισμό των μεταστάσεων σε όσες έχει παρουσιαστεί η νόσος.

Ας ξεκινήσουμε με τα λαχανικά:

Ντομάτες: Οι αγαπημένες μας ντομάτες φαίνεται ότι έχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι νομίζαμε! Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες.

Μπρόκολο και κουνουπίδι: Δύο λαχανικά που περιέχουν ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκούρα πράσινα λαχανικά και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.

Σπανάκι: Ένα ακόμη λαχανικό με σκούρα πράσινα φύλλα, που αν και δεν έχουμε πολλά στοιχεία από επιστημονικές μελέτες, φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν συχνά στο μενού τους σπανάκι, παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Αγκινάρες: Εκείνο που φαίνεται να βοηθά είναι το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, καθώς παίζει ρόλο στον κυτταρικό θάνατο και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη, αποκάλυψε ότι τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο (ξανά!): Περιέχουν ουσίες που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και αποδεικνύονται ισχυρές στη μάχη κατά διάφορων μορφών καρκίνου σύμφωνα με μελέτες, όπως του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Σκόρδο: Οι επιστημονικές έρευνες έχουν ανακαλύψει πολλές ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου. Μία ακόμη είναι ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Χωρίς φρούτα… πού πάμε!

Ρόδι: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός του καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας μόνο τα υγιή, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την εμφάνιση νέων καρκινικών κυττάρων.

Κεράσια: Τα υπέροχα αυτά φρούτα περιέχουν ενώσεις που παρεμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Αβοκάντο: Πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, το οποίο, όπως αναφέρουν διάφορες μελέτες, αποτελεί βασικό σύμμαχο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου.

Γκρέιπφρουτ: Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, αναστέλλει την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Φράουλες και βατόμουρα: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι φράουλες και τα συγγενή τους φρούτα, όπως τα μούρα και τα βατόμουρα, πολεμούν τον καρκίνο με διάφορους τρόπους, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση ορισμένων καρκινογόνων ουσιών και την επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Μήλα: «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»! Φαίνεται ότι υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό το παλιό ρητό! Εάν κανονικά ξεφλουδίζετε το μήλο σας και πετάτε την κόκκινη φλούδα του, πετάτε επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και άλλων ενώσεων που απαιτούνται για την αντικαρκινική διατροφή.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η φλούδα του μήλου μπορεί πραγματικά να καταπολεμήσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Προσθέστε λοιπόν, τα κόκκινα μήλα στη λίστα αγορών σας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Και επιπλέον:

Κόκκινο κρασί: Μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, ενδέχεται να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Το κόκκινο κρασί μάλιστα φαίνεται πως βοηθά να μειωθούν οι επιπτώσεις τής ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.

Ενώ μία μελέτη αποκάλυψε ακόμη, ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία ακτινοβολίας, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες βλάβες.

Πράσινο τσάι: Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), μιας ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.