Βλεφαροπλαστική

Στην Πλαστική Χειρουργική η βλεφαροπλαστική δηλαδή η αισθητική αποκατάσταση των βλεφάρων είναι από τις συχνότερα πραγματοποιούμενες επεμβάσεις.

Μία μικρή περιοχή που επηρεάζει αισθητικά όλο το πρόσωπο, τα μάτια, είναι το κυριότερο σημείο έκφρασης, επικοινωνίας και πολλές φορές ομορφιάς ενός ατόμου. Είναι το πρώτο και το τελευταίο σημείο που παρατηρούμε σε όποιον ερχόμαστε σε προσωπική επαφή. Είναι το μέρος του σώματός μας που παρατηρεί περισσότερο ο κόσμος που συναναστρεφόμαστε.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, αλλά κυρίως λόγω του ότι είναι το σημείο που παρατηρεί περισσότερο όποιος συνομιλεί μαζί μας, τα μάτια και κατ’ επέκταση η περιοχή των βλεφάρων παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην αισθητική του προσώπου μας.

Είναι το σημείο που πολύ συχνά προδίδει την ηλικία μας αλλά και την κούραση της ψυχής μας. Δίνει στο συνομιλητή μας την αίσθηση ότι είμαστε κουρασμένοι ή λυπημένοι. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η περιοχή των βλεφάρων να είναι δυσανάλογα γερασμένη σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει διότι η περιοχή αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Aκόμη και το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ διαφορετικό από του υπόλοιπου σώματος και με μειωμένη ελαστικότητα. Είναι άδικο πολλές φορές ένα καλοδιατηρημένο πρόσωπο να έχει μία τόσο μικρή περιοχή όπως αυτή των βλεφάρων που να χαλάει την συνολικά καλή εικόνα που του ταιριάζει. Γι’ αυτό τα βλέφαρα είχαν πάντα σημαντικής σπουδαιότητας θέση για όσους ασχολούνται με την αισθητική του προσώπου.

Η βλεφαροπλαστική αποσκοπεί σε δύο κυρίως σημεία:

Ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές βλεφαροπλαστικής:

Κλασική βλεφαροπλαστική

Η κλασσική βλεφαροπλαστική γίνεται μέσω μίας τομής στο άνω βλέφαρο στο σημείο που αυτό κάνει πτυχή όταν ανοίγει και μία τομή στο κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Oι τομές αυτές όταν επουλωθούν είναι πολύ δυσδιάκριτες. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου έχουμε αρκετή χαλάρωση στο δέρμα.

Transconjunctival βλεφαροπλαστική

Η transconjunctival βλεφαροπλαστική γίνεται με εσωτερική τομή στην μέσα πλευρά του κάτω βλεφάρου, αυτήν που εφάπτεται με το μάτι. Έχει το πλεονέκτημα της μη ύπαρξης εξωτερικών τομών. Αφορά άτομα που ενώ έχουν “σακκούλες” δεν έχουν πολύ μεγάλη χαλάρωση στο δέρμα.

Βλεφαροπλαστική με χρήση laser

Η κλασσική βλεφαροπλαστική γίνεται μέσω μίας τομής στο άνω βλέφαρο στο σημείο που αυτό κάνει πτυχή όταν ανοίγει και μία τομή στο κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Oι τομές αυτές όταν επουλωθούν είναι πολύ δυσδιάκριτες. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου έχουμε αρκετή χαλάρωση στο δέρμα.

Βλεφαροπλαστική συνδυαζόμενη με κανθοπλαστική ή κανθοπηξία

Αφορά τα άτομα στα οποία χρειάζεται διόρθωση η έξω γωνία του κανθού, προκειμένου αυτή να επανέλθει στην αρχική της θέση ή ακόμη και για να αλλάξει το σχήμα του ματιού.

Πως γίνεται η επέμβαση βλεφαροπλαστικής? - Διαδικασία, Αποθεραπεία, Τι πρέπει να προσέξετε

Η όλη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Εάν όμως είναι επιθυμητό μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία. Δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική.

Κατά το διάστημα μετά την επέμβαση συνήθως δεν υπάρχει πόνος και τα περισσότερα άτομα δεν χρειάζονται ούτε καν τη λήψη παυσίπονου. Όμως λόγω του οιδήματος στην περιοχή των βλεφάρων για περίπου 10 ημέρες το άτομο αυτό συνήθως παραμένει εκτός των καθημερινών του δραστηριοτήτων εάν αυτές προϋποθέτουν επαφές με κόσμο.

Όπως δεν υπάρχει ρούχο που να ταιριάζει σε όλα τα άτομα, κατά τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει μία τεχνική η οποία να μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του κάθε ατόμου πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής του. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική.

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις έτσι και σε αυτή, είναι απαραίτητο να διενεργείται από ειδικούς στο αντικείμενο γιατρούς. Διαφορετικά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.

Αυτές μπορεί να είναι : μόλυνση, δημιουργία αιματώματος, ερεθισμός των ματιών ή αλλαγή του σχήματος των βλεφάρων. O μόνος ειδικός γιατρός σε αυτή την επέμβαση είναι ο Πλαστικός Χειρουργός.

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ο Πλαστικός Χειρουργός να κρίνει τη συνολική κατάσταση του προσώπου και όχι μόνο τα βλέφαρα, έτσι ώστε να μπορέσει να εντάξει το αποτέλεσμα της επέμβασης σε ένα αρμονικό σύνολο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία του προσώπου. Για παράδειγμα μπορεί η βλεφαροπλαστική από μόνη της να μην είναι αρκετή αλλά να πρέπει να συνδυαστεί με άλλες πράξεις όπως ανόρθωση φρυδιών, χρήση κολλαγόνου, αύξηση ζυγωματικών, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το θετικό αποτέλεσμα.

Η διάρκεια του αποτελέσματος μετά τη βλεφαροπλαστική είναι πολυετής. Μπορούμε να πούμε ότι είναι από τις επεμβάσεις που διαρκούν περισσότερο στο χρόνο. Η ικανοποίηση που δίνει στα άτομα που έχουν προβεί σε αυτή, είναι πολύ υψηλή, αφού η περιοχή των ματιών είναι ίσως η πλέον σημαντική στη συνολική αισθητική του προσώπου.

Η βλεφαροπλαστική είναι μια διαδικασία η οποία αποσκοπεί στο να διορθώσει την περιοχή των βλεφάρων. Τα βλέφαρα είναι ίσως το πρώτο στοιχείο σε ένα πρόσωπο το οποίο φθείρεται και αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πάρα πολύ λεπτό κι επομένως δεν έχει αρκετές ελαστικές ίνες. Βλέπουμε ότι γύρω στα 40-45 τα πρόσωπα γύρω μας, ενώ μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα άλλα προβλήματα, έχουν προβλήματα συγκεκριμένα στα βλέφαρα. Επειδή όμως ταυτόχρονα τα βλέφαρα είναι το πρώτο σημείο που παρατηρεί κανείς, όταν κοιτάμε κάποιον τον κοιτάμε στα μάτια. Άρα θα παρατηρήσουμε τα βλέφαρα του. Γι αυτό το λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία η διόρθωση των βλεφάρων στην γενικότερη αισθητική του προσώπου. Το μάτι που βλέπει ένα πρόσωπο δεν κοιτάει τόσο τα συγκεκριμένα στοιχεία, κοιτάει τη γενικότερη αισθητική και τα βλέφαρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γενικότερη αισθητική.

Διορθώνει τα εξής: τη χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, τις σακούλες και μπορεί να διορθώσει, αν συνδυαστεί με άλλες διαδικασίες, την υφή του δέρματος. Τι δεν διορθώνει. Δεν διορθώνει τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας, δεν διορθώνει τους μαύρους κύκλους, δεν διορθώνει τη θέση των φρυδιών και ούτε το σχήμα των ματιών. Όλα αυτά όμως μπορούν να διορθωθούν εάν ταυτόχρονα με τη βλεφαροπλαστική χρησιμοποιήσουμε και άλλες μεθόδους. Για παράδειγμα το σχήμα των ματιών μπορεί να διορθωθεί με τη λεγόμενη κανθοπλαστική, που είναι μια επέμβαση όχι τόσο πολύ γνωστή στον κόσμο.

Το πόδι χήνας μπορεί να διορθωθεί με χρήση μπότοξ (botox), το σχήμα των φρυδιών και η θέση των φρυδιών μπορεί να διορθωθεί με μετωπιαίο λίφτινγκ (lifting) ή με ανόρθωση φρυδιών, υπάρχει επέμβαση ανόρθωσης φρυδιών. Οι μαύροι κύκλοι είναι μια διαδικασία, είναι ένα πρόβλημα λίγο δύσκολο στην διόρθωσή του. Κάποιες φορές μπορούμε και το αντιμετωπίζουμε ενώ κάποιες όχι. Επομένως μπορούμε να δώσουμε μια συνολική διόρθωση.

Όταν λέμε βέβαια βλεφαροπλαστική εννοούμε την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής, γιατί διόρθωση της περιοχής των βλεφάρων μπορεί να γίνει και με μη επεμβατικό τρόπο όταν τα προβλήματα είναι σε μικρό βαθμό ή και σε μέτριο βαθμό μερικές φορές. Όταν λοιπόν γίνεται με επεμβατικό τρόπο, όταν έχουμε ένα αρκετά αυξημένο πρόβλημα και γίνεται με επεμβατικό τρόπο, τότε συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία. Θα έλεγα σχεδόν όλες τις βλεφαροπλαστικές τις κάνουμε με τοπική αναισθησία. Μπορεί αν κάποιος θέλει να γίνει και με γενική αναισθησία ή να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη. Αυτό το συζητάμε και το επιλέγει το ίδιο το άτομο.

Γίνεται λοιπόν λίγο τοπική αναισθησία στην περιοχή. Κατόπιν κάνουμε κάποιες τομές. Οι τομές αυτές γίνονται στο μεν πάνω βλέφαρο στο σημείο που διπλώνει το βλέφαρο, στο δε κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Επειδή οι τομές αυτές γίνονται σε σημεία που δεν φαίνονται και ακόμα περισσότερο επειδή το δέρμα των βλεφάρων κάνει εξαιρετικά καλή επούλωση, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι το καλύτερο σε όλο μας το σώμα όσον αφορά την επούλωση.

Οι τομές αυτές λοιπόν δεν αποτελούν πρόβλημα. Θα πρέπει κανείς να ψάξει με πάρα πολύ λεπτομέρεια για να τις βρει.

Γίνονται λοιπόν οι τομές αυτές και μέσω αυτών των τομών, ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί την περίσσεια του δέρματος για να διορθώσει την χαλάρωση. Όση περίσσεια αυτός κρίνει ότι είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί. Ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολική αφαίρεση. Αυτό το οποίο πάντα κάνω είναι να βλέπω ποιο είναι το όριο και να πηγαίνω σε λίγο μικρότερο βαθμό από το όριο για να είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα, να είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει κάποια υπερβολική αφαίρεση. Γίνεται λοιπόν αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και κατόπιν αφαιρούμε τις σακούλες. Οι παλαιότερες τεχνικές αυτό που κάνουν είναι να αφαιρούν το λίπος. Οι σακούλες είναι λίπος, περιοφθάλμιο λίπος. Είναι λίπος το οποίο υπό κανονικές συνθήκες βρίσκεται γύρω γύρω από το μάτι, αλλά με το πέρασμα του χρόνου το λίπος αυτό αρχίζει να προεξέχει και αρχίζει να δημιουργεί αυτή την αίσθηση της σακούλας.

Οι παλαιότερες τεχνικές αφαιρούν αυτό το λίπος. Οι νεότερες τεχνικές δεν αφαιρούν το λίπος, απλώς το κατανέμουν εξίσου ομοιόμορφα στην περιοχή. Γιατί? Γιατί οι παλαιότερες τεχνικές που αφαιρούν το λίπος, ναι μεν διορθώνουν την σακούλα αλλά δημιουργούν ένα άδειο μάτι, το οποίο δεν είναι υγιές. Το νεανικό μάτι δεν είναι άδειο. Εμείς θέλουμε να πλησιάσουμε στην εικόνα του νεανικού ματιού. Το νεανικό μάτι δεν είναι άδειο, είναι γεμάτο. Το νεανικό βλέφαρο θα έλεγα, λέγοντας μάτια εννοώ τα βλέφαρα. Επομένως κάνουμε διασπορά του λίπους.

Υπάρχουν φορές στις οποίες προσθέτουμε κιόλας λίπος για να έχουμε μια εξομάλυνση της περιοχής. Αυτό είναι κάτι βέβαια το οποίο το συζητάμε με λεπτομέρεια με το άτομο το οποίο πρόκειται να κάνει τη διαδικασία σε όλα τα άτομα. Υπάρχουν άτομα στα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε λίπος. Υπάρχουν άτομα στα οποία διασπείρουμε το λίπος και υπάρχουν άτομα στα οποία πρέπει να προσθέσουμε λίπος. Αφότου λοιπόν τελειώσουμε την βλεφαροπλαστική, γίνεται μια συρραφή στην περιοχή με πολύ λεπτά ραμματάκια, τα οποία θα τα αφαιρέσουμε μετά από 5 μέρες περίπου.

Οι παλαιότερες τεχνικές αφαιρούν αυτό το λίπος. Οι νεότερες τεχνικές δεν αφαιρούν το λίπος, απλώς το κατανέμουν εξίσου ομοιόμορφα στην περιοχή. Γιατί? Γιατί οι παλαιότερες τεχνικές που αφαιρούν το λίπος, ναι μεν διορθώνουν την σακούλα αλλά δημιουργούν ένα άδειο μάτι, το οποίο δεν είναι υγιές. Το νεανικό μάτι δεν είναι άδειο. Εμείς θέλουμε να πλησιάσουμε στην εικόνα του νεανικού ματιού. Το νεανικό μάτι δεν είναι άδειο, είναι γεμάτο. Το νεανικό βλέφαρο θα έλεγα, λέγοντας μάτια εννοώ τα βλέφαρα. Επομένως κάνουμε διασπορά του λίπους.

Υπάρχουν φορές στις οποίες προσθέτουμε κιόλας λίπος για να έχουμε μια εξομάλυνση της περιοχής. Αυτό είναι κάτι βέβαια το οποίο το συζητάμε με λεπτομέρεια με το άτομο το οποίο πρόκειται να κάνει τη διαδικασία σε όλα τα άτομα. Υπάρχουν άτομα στα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε λίπος. Υπάρχουν άτομα στα οποία διασπείρουμε το λίπος και υπάρχουν άτομα στα οποία πρέπει να προσθέσουμε λίπος. Αφότου λοιπόν τελειώσουμε την βλεφαροπλαστική, γίνεται μια συρραφή στην περιοχή με πολύ λεπτά ραμματάκια, τα οποία θα τα αφαιρέσουμε μετά από 5 μέρες περίπου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.