Βελτίωση ουλών από ακμή

Η ακμή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αισθητικά προβλήματα των νέων ανθρώπων. 

Εκτός όμως από αυτούς, αφορά και μεγαλύτερες ηλικίες. Ιδίως όμως οι νέοι άνθρωποί, γυναίκες και άνδρες, σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, τραυματίζονται ψυχικά αλλά και σωματικά από την τόσο δυσάρεστη για αυτούς πάθηση. Στην περίοδο της ζωής τους που θέλουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη να αρέσουν, έρχονται αντιμέτωποι με μία πάθηση που τους κάνει απωθητικούς και πολλές φορές δακτυλοδεικτούμενους. Εκτός αυτού όμως πολλές φορές αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα δηλαδή τις γνωστές σε όλους μας ουλές από ακμή.

Το πιο συνηθισμένο είδος ακμής είναι η acne vulgaris δηλαδή η κοινή ακμή, που γνωρίζουμε ότι συναντάται σε μεγάλο ποσοστό του νεαρού πληθυσμού και όχι μόνο. Στο 85% των περιπτώσεων η εμφάνιση της ακμής αφορά στην εφηβεία. Επίσης, η πιο συχνή εντόπισή της είναι στο πρόσωπο αλλά μπορεί να εμφανίζεται επίσης στην πλάτη, στο στήθος και στους ώμους.

Αίτια ακμής

Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου δημιουργείται η ακμή δεν είναι απολύτως γνωστός. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και κυρίως των ανδρογόνων. Αυτό επί τω πλείστον εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους θύλακες στο δέρμα. Η υπερέκκριση του σμήγματος προκαλεί την ακμή. Οι θύλακες γεμίζουν από ένα μείγμα κυττάρων και σμήγματος. Επίσης τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλάζουν με αποτέλεσμα η στοιβάδα αυτή να γίνεται παχύτερη και πιο κολλώδης. Σημαντικό ρόλο παίζει το βακτηρίδιο P. acnes (propionibacterium acnes), το οποίο αναπτύσσεται μέσα στους πόρους, οι οποίοι είναι φραγμένοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται διογκωμένα, κόκκινα σπυριά, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος και ονομάζονται οζίδια της ακμής και κύστης. Στα αίτια επίσης μπορούμε να αναφέρουμε το οικογενειακό ιστορικό, το στρες, τη χρήση διαφόρων φαρμάκων ή χημικών ουσιών.

Θεραπεία ενεργού ακμής

Ανάλογα την αιτία και τη βαρύτητα της νόσου, η ακμή αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, είτε ξεχωριστά ή συνδυαστικά. Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλάβει χρήση φαρμακευτικών ουσιών με τοπική ή γενική εφαρμογή, φωτοθεραπεία της περιοχής, ειδική μεσοθεραπεία, επιμελή καθαρισμό της περιοχής, ειδικό διατροφολόγιο, κ.α.

Φαρμακευτική αγωγή για την ακμή

Διάφορες φαρμακευτικές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της ακμής. Ανάλογα την περίπτωση χρησιμοποιούνται φάρμακα για τοπική εφαρμογή και φάρμακα με λήψη από το στόμα, όπως αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής και ορμονικά σκευάσματα, για να ρυθμιστούν οι ορμονικοί παράγοντες που συντελούν σε αυξημένη σμηγματόρροια. Όπως όλα τα φάρμακα, υπάρχουν παρενέργειες και γι’ αυτό ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται πλήρως γι’ αυτές αλλά και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού που εμπιστεύτηκε.

Ισοτρετινοΐνη

Η ισοτρετινοΐνη (13-cis ρετινοϊκό οξύ – με πιο γνωστό ιδιοσκεύασμα με την εμπορική ονομασία ROACCUTAN) είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται περισσότερο τα τελευταία χρόνια και βοηθά αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει μόνιμη διάρκεια. Υπάρχουν όμως αρκετές παρενέργειες ή επιπλοκές, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής και να βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Είναι μία θεραπεία, η οποία συνήθως διαρκεί 6 μήνες και λαμβάνεται από το στόμα. Αντενδείκνυται κατά την διάρκεια της κύησης και προκαλεί τερατογένεση. Κατά την διάρκεια της χρήσης και μερικούς μήνες μετά είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη. Η ηπατική λειτουργία πρέπει να ελέγχεται κατά την διάρκεια της θεραπείας διότι μπορεί να προκληθεί ηπατική δυσλειτουργία.

Μια πρωτοποριακή θεραπεία ακμής στην Αισθητική Ανάπλαση

Στο χώρο μας έχουμε αναπτύξει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία η οποία αφορά στην ακμή. Η θεραπεία αυτή βασίζεται σε ένα συνδυασμό μεθόδων, οι οποίες η κάθε μία από μόνη της έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στη βελτίωση της ακμής. Τέτοιες θεραπείες είναι ορισμένα είδη μεσοθεραπείας, τα οποία αποτελούνται από κοκτέιλ ουσιών που αποδεδειγμένα διορθώνουν την ακμή. Με τον όρο μεσοθεραπεία εννοούμε πολύ μικρές ενέσεις στα σημεία της ακμής με έγχυση κάποιων ειδικευμένων ουσιών. Η διαδικασία αυτή έχει καθόλου ή ελάχιστη ενόχληση κατά τη διάρκεια της εφαρμογής λόγω του ότι χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες και όπως και λόγω της τοπικής αναισθησίας που εφαρμόζουμε με αναισθητική κρέμα στην περιοχή εφαρμογής. Ακόμα και πολύ νέα άτομα βρίσκουν ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο ενοχλητική ώστε να αποτελέσει εμπόδιο στο να τη συνεχίσουν. Η ειδική μεσοθεραπεία, την οποία εφαρμόζουμε, αποτελεί τη βάση για τη θεραπεία της ακμής και μπορεί να εφαρμοστεί από μόνη της. Για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα μπορούμε να τη συνδυάσουμε με peeling, laser, και καθαρισμούς προσώπου. Τα αποτελέσματα κάθε εφαρμογής συνήθως διαρκούν μερικούς μήνες και μπορεί κανείς επαναλαμβάνοντας 2 ή 3 φορές το χρόνο να συντηρεί το πρόσωπο του χωρίς το πρόβλημα της ενεργού ακμής. Οι επαναλήψεις γίνονται μέχρι ότου ο οργανισμός εξισορροπήσει το ορμονικό του πρόβλημα και κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάρξει μία μόνιμη παύση της ενεργού φάσης της ακμής. Η θεραπεία δεν θεωρείται ως επιθετική, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν έχει κάποιες παρενέργειες.

Τα άτομα που έχουν προβεί σε αυτήν είναι ενθουσιασμένα από τα αποτελέσματα. Η εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου μάς έχει δώσει τη χαρά να βλέπουμε άτομα στο χώρο μας τα οποία είναι ενθουσιασμένα από τα αποτελέσματα και ανακουφισμένα που βλέπουν να αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που τα ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ουλών ακμής που διαφορετικά θα «σημάδευαν» μόνιμα το πρόσωπό τους.

Διόρθωση, βελτίωση σε ουλές & σημάδια ακμής

Οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να γίνει η διόρθωση – βελτίωση των ουλών – σημαδιών από ακμή και η αντιμετώπισή της, διακρίνονται σε 5 βασικές κατηγορίες:

  • τα peelings, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν γιατί αποφράσουν τους πόρους, όπως και η χρήση κάποιων laser σε συγκεκριμένο μήκος κύματος μπορεί να μειώσει το μικροβιακό φορτίο, το οποίο βρίσκεται μέσα στους πόρους,
  • τα fillers (ενέσιμα υλικά γεμίσματος), που εξομαλύνουν τα σημάδια καθιστώντας τα λιγότερο εμφανή,
  • τη χειρουργική αφαίρεση, σε ειδικές περιπτώσεις για απομάκρυνση μεγάλων ουλών,
  • τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, με διαφορετική στόχευση το καθένα.

Επίσης μια διάκριση που μπορεί να γίνει για τις θεραπείες της ακμής είναι σε συντηρητικές και επιθετικές. Πιο συντηρητικές θεραπείες είναι πχ τα διάφορα προϊόντα που πουλιούνται στα φαρμακεία, ιατρεία και κέντρα αισθητικής. Πιο επιθετικές θεραπείες είναι για παράδειγμα η χρήση κορτιζόνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει αλλά μπορεί να προκαλέσει άλλες βλάβες.

Peeling – Πήλινγκ

  • Μηχανικά peelings
  • Θερμικά peelings – Laser resurfacing
  • Χημικά peelings

Τα πήλινγκ αποτελούν το βασικότερο τρόπο διόρθωσης ουλών από ακμή. Τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων η ενδεικνυόμενη μέθοδος είναι το πήλινγκ από μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. O απώτερος στόχος της μεθόδου αυτής είναι η αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος, έτσι ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να αναγεννηθεί καινούρια επιδερμίδα, καλύτερης ποιότητας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που επιτυγχάνει το πήλινγκ. Συγχρόνως, οι ίνες κολλαγόνου του δέρματος αναδιατάσσονται, δίνοντας έτσι μια καλύτερη υφή και φωτεινότερη όψη.

Μηχανικά peelings

Αυτά περιλαμβάνουν την απόξεση του δέρματος με διάφορους μηχανικούς τρόπους π.χ. κρύσταλλοι, σβουράκι, κ.λ.π. Σε όσο βαθύτερα στρώματα φτάσουμε, τόσο πιο βελτιωμένο είναι το αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο χρόνος αποθεραπείας, πράγμα που σημαίνει απομάκρυνση από τις καθημερινές δραστηριότητες για χρονικό διάστημα μερικών ημερών. Η δερμοαπόξεση πλεονεκτεί, ως προς τα χημικά peelings, ως προς το ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το βάθος διείσδυσης κατά περιοχές και μειονεκτεί στο ότι δεν κάνει αναδιάταξη των ινών κολλαγόνου.

Θερμικά peelings - LASER Resurfacing

Το πήλιγκ με λέιζερ γίνεται κυρίως με τη χρήση μηχανημάτων laser των τύπων erbium ή CO2. Τα πλεονεκτήματα του LASER αφορούν στο ότι είναι πολύ ελεγχόμενο το βάθος, στο οποίο μπορεί κανείς να διεισδύσει στο δέρμα, καθώς και το ότι μπορεί κανείς πιο εύκολα να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές. Το μόνο μειονέκτημά του αφορά στο ότι λόγω του αυξημένου κόστους του μηχανήματος, το κόστος θεραπείας είναι υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κόστος είναι απαγορευτικό, αλλά κυμαίνεται περίπου στα επίπεδα ενός μέτριου κόστους επέμβασης Πλαστικής Χειρουργικής.

Χημικά peelings

Στα χημικά πήλινγκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλών ειδών χημικές ουσίες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Αυτές, ανάλογα με το βαθμό οξύτητας, μπορούν να δράσουν από πολύ επιφανειακά έως αρκετά βαθιά. Ισχύει και σε αυτή την περίπτωση ότι και γενικότερα, δηλαδή, ο χρόνος αποθεραπείας και η βελτίωση του δέρματος αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση του βάθους διείσδυσης.

Υπάρχουν επιπλοκές από το peeling;

Οι πιθανότητες επιπλοκών δεν είναι πολλές και αφορούν στην πιθανότητα υπέρχρωσης ή υποχρωμίας, καθώς και κακής επούλωσης λόγω υπερβολής στο βάθος διείσδυσης.

Πρέπει ο γιατρός να έχει αρκετή εμπειρία στον τομέα αυτό, καθώς και να ακολουθηθεί μία σωστή θεραπεία πριν και μετά το peeling. Η προστασία από τον ήλιο με χρήση αντιηλιακού, θεωρείται απαραίτητη.

Όταν τηρηθούν οι παραπάνω, απλές οδηγίες, τότε οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για ένα peeling;

Τα ελαφριά peelings μπορούν να γίνουν στους περισσότερους μήνες του χρόνου. Στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο κάποιο πιο βαθύ πήλινγκ, κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας.

Πονάει το peeling;

Τα ελαφριά πήλινγκ είναι ανώδυνα. Τα βαθύτερα όμως απαιτούν τη χρήση τοπικού αναισθητικού ή και κάποιων αναλγητικών φαρμάκων.

Πότε μπορεί κανείς να ξαναεμφανιστεί στο περιβάλλον του μετά από ένα πήλινγκ;

Ισχύει ότι όσο πιο ελαφρύ το peeling, τόσο πιο σύντομος ο χρόνος αποθεραπείας. Στα ελαφριά πήλινγκ μπορεί κανείς να εμφανιστεί αμέσως. Σε περιπτώσεις που υπάρχει λίγη ερυθρότητα, η χρήση makeup για μία ή δύο μέρες μπορεί να δώσει τη λύση. Στα βαθύτερα peelings, ανάλογα με το είδος και την «ένταση» μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο σπίτι για 7-10 ημέρες και κατόπιν η χρήση makeup.

Γέμισμα με fillers

Τα fillers ή υλικά γεμίσματος είναι μία κατηγορία υλικών που αποσκοπούν στο να γεμίσουν μία περιοχή του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γέμισμα των ουλών, όταν αυτές είναι βαθιές. Δεν είναι όλα τα είδη των ουλών κατάλληλα για τη διαδικασία αυτή και θα είναι ο πλαστικός χειρουργός αυτός που θα κρίνει την καταλληλότητα κάθε ουλής.

Το υαλουρονικό είναι στις μέρες μας το πλέον χρησιμοποιούμενο υλικό γεμίσματος, λόγω της ασφάλειας αλλά και της αποτελεσματικότητας που έχει. Πρόκειται για ασφαλέστατο υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε γέμισμα ρυτίδων ή διαμόρφωση σχήματος προσώπου. Η μέθοδος του γεμίσματος των ουλών με υαλουρονικό, δεν μπορεί να εξαφανίσει μία ουλή, μπορεί όμως να τη βελτιώσει σημαντικά. Είναι μια λύση που χρειάζεται επανάληψη κάθε 2 χρόνια περίπου. Εάν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για μία εύκολη, γρήγορη και χαμηλού κόστους λύση, η χρήση υαλουρονικού είναι ένα ακόμα αξιόπιστο «όπλο» στη διόρθωση των σημαδιών από ακμή.

Χειρουργική αφαίρεση

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε άτομα των οποίων τα σημάδια είναι από πολύ φαρδιές και βαθιές ουλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο χειρουργός να αφαιρέσει την ουλή και να τη ράψει με καλύτερες συνθήκες. Όταν η ουλή ολοκληρώσει την επούλωσή της μπορεί να χρησιμοποιήσει τις άλλες μεθόδους, που αναφέρονται στο κεφάλαιο αυτό, προκειμένου να την κάνει πιο επίπεδη.
Οι παραπάνω πληροφορίες φυσικά είναι γενικές και μόνο μετά από συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό μπορεί κανείς να ξέρει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα που μπορεί να προσδοκά για τον εαυτό του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.