Τι μας «εξομολογείται» η επιδερμίδα μας;

Ο τρόπος που ζούμε, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας, το καθημερινό άγχος, όλα εκφράζονται και αποτυπώνονται στα κύτταρα της επιδερμίδας μας. Οι καινούργιες έρευνες μας αποκαλύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα. Οι δερματολόγοι και οι αισθητικοί τονίζουν ότι η επιδερμίδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα άψυχο «περιτύλιγμα» γιατί όπως αποκαλύπτεται είναι ένα όργανο που… αισθάνεται και σκέφτεται.


Μέχρι τώρα ξέρουμε πολύ καλά ότι βασικοί παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας είναι η έκθεση στον ήλιο, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή.

Οι ερευνητές όμως, λένε πλέον πως η γήρανση που προέρχεται από το άγχος είναι ένα καινούργιο, μεγάλο κεφάλαιο στην υπόθεση της προστασίας της επιδερμίδας και στη διατήρηση της νεότητάς της.

Έτσι μπροστά στον καθρέφτη μας έχουν αρχίσει να μπαίνουν κρέμες κατά του στρες, ειδικά σχεδιασμένες να στοχεύουν στα βαθύτερα αίτια του προβλήματος!

Οι δερματολόγοι και οι αισθητικοί τονίζουν ότι η επιδερμίδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα άψυχο «περιτύλιγμα» γιατί όπως αποκαλύπτεται είναι ένα όργανο που… αισθάνεται και σκέφτεται.

Γι’ αυτό και η επιστήμη της ομορφιάς εστιάζει περισσότερο στην «ψυχολογία» της επιδερμίδας και λιγότερο στη κεράτινη στοιβάδα της!

Η επιδερμίδα μας είναι συναισθηματική
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νεανική και υγιή είναι το στρες. Μπορεί να ζούμε περισσότερο αλλά αντιμετωπίζουμε και περισσότερα προβλήματα συναισθηματικά αλλά και σωματικά.

Εργαζόμαστε πολύ, ο ύπνος μας είναι λιγότερος και χειρότερης ποιότητας, τρώμε σε άτακτες ώρες, συχνά μάλιστα χωρίς να προσέχουμε, καταναλώνουμε πολύ καφέ ή τσάι, και συχνά καταφεύγουμε σε φάρμακα για να καταπολεμήσουμε ασθένειες που προέρχονται μόνο από το στρες.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τότε δεν είναι περίεργο φαινόμενο η κακή όψη της επιδερμίδας μας αλλά και διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα, η ξηροδερμία.

Όταν η δερματολογία συναντά την ψυχολογία
Αυτά τα προβλήματα απασχολούν όχι μόνο τους δερματολόγους αλλά και τους ψυχολόγους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη στενή σχέση ανάμεσα στη συναισθηματική μας κατάσταση και τα δερματικά προβλήματα που μας παρουσιάζονται.

Από την άλλη μπορούμε να πούμε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν οπωσδήποτε και υγιή επιδερμίδα; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι: Οι δυστυχισμένοι άνθρωπο, οι οποίοι δεν τρώνε σωστά, καπνίζουν και πίνουν υπερβολικά, έχουν την τάση να παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα, όπως ευρυαγγείες, κοκκινίλες και πρόωρες ρυτίδες. Όταν είμαστε υγιείς και χαλαροί, η επιδερμίδα μας είναι λαμπερή και όμορφη.

Ενεργήστε θετικά
Αν το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα απειλούν την καλή όψη της επιδερμίδας σας, οι παρακάτω κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και μάλιστα εντυπωσιακά:

Άσκηση: Τριάντα λεπτά σωματικής άσκησης αρκούν για να ενεργοποιηθεί η έκκριση ενδορφινών, ορμόνες που μειώνουν το άγχος και αυξάνουν τα επίπεδα οξυγόνωσης του σώματος και της επιδερμίδας.

Γέλιο: Το γέλιο προκαλεί επίσης έκκριση ενδορφινών και εγκεφαλίνης, με αποτέλεσμα να μας κυριεύει αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης.

Ηρεμία: Ο διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης βελτιώνουν την εμφάνιση της επιδερμίδας, μειώνοντας το στρες και ενισχύοντας τις «θεραπευτικές» χημικές ουσίες του οργανισμού μας όπως η σεροτονίνη.

Δίαιτα αντιστρές: Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών κατά 80%, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά και κατά 20% όξινων τροφών όπως ο καφές, το κρέας και η ζάχαρη αποτελούν την ιδεώδη δίαιτα για την αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Επιπλέον είναι απαραίτητη και η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η C και η Ε σε συνδυασμό με βασικά λιπαρά οξέα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.