Θέλετε να δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται; Βάλτε το λεμφικό μασάζ στη ζωή σας!

Είναι γεγονός ότι τα ενοχλητικά «φουσκώματα» ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες -κι όχι μόνο- κι όσο κι αν προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να απαλλαγούμε από αυτά, η μάχη είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως είναι κι ακατόρθωτο να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο. Τα πρηξίματα και η κατακράτηση αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο», όμως ένα καλό, λεμφικό μασάζ -ή και περισσότερα- μπορούν πραγματικά να δώσουν τη λύση και να κάνουν σημαντική διαφορά, μεταμορφώνοντας το σώμα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τις παρενέργειες του μασάζ λεμφικής παροχέτευσης.

Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης είναι ένας ειδικός τύπος μασάζ που μειώνει το πρήξιμο που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λεμφοιδήματος καθώς και του μετεγχειρητικού οιδήματος, του οιδήματος, της συμφόρησης των κόλπων, της ινομυαλγίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του λιποιδήματος και της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, σημειώνουν οι ειδικοί και η έρευνα.

Μερικά από τα οφέλη του μασάζ λεμφικής παροχέτευσης περιλαμβάνουν μειωμένο οίδημα και φλεγμονή, ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες.

Τι είναι ένα μασάζ λεμφικής παροχέτευσης;

Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, επίσης γνωστό ως χειροκίνητη λεμφική παροχέτευση (MLD), είναι ένας τύπος μασάζ που χρησιμοποιείται για τη μείωση του οιδήματος που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών.

Το λεμφικό σύστημα λειτουργεί ως αποχετευτικό σύστημα του σώματος. Αποτελούμενο από ένα δίκτυο λεμφαδένων, αγωγών και αγγείων, μεταφέρει υγρό – το οποίο περιέχει πρωτεΐνες, άλατα, νερό και λευκά αιμοσφαίρια – σε όλο το σώμα στο αίμα. 

Ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, οι λεμφαδένες βοηθούν στο φιλτράρισμα ξένων ουσιών (όπως λοιμώξεις) πριν το υγρό αυτό εισέλθει στο κεντρικό φλεβικό σύστημα.

Σε συνθήκες όπου το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, συσσωρεύεται υγρό, προκαλώντας πρήξιμο της περιοχής. Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μετακινεί το υγρό εκεί όπου το λεμφικό σύστημα λειτουργεί σωστά, έτσι ώστε το υγρό να μπορεί να αφαιρεθεί και το πρήξιμο να πέσει.

Ποιες καταστάσεις μπορεί να αντιμετωπίσει το λεμφικό μασάζ;

Λεμφοίδημα: Η κύρια κατάσταση υγείας που αντιμετωπίζει το λεμφικό μασάζ είναι το λεμφοίδημα. Το λεμφοίδημα είναι μια σοβαρή και εξουθενωτική κατάσταση όπου η περίσσεια πλούσιου σε πρωτεΐνες υγρού συσσωρεύεται στον χώρο μεταξύ των κυττάρων εντός των ιστών.

Μεταχειρουργικό οίδημα: Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στην προώθηση της επούλωσης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. 

Οίδημα: Το οίδημα είναι η συσσώρευση υγρού στους ιστούς του σώματος. Μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως εγκυμοσύνη, τραυματισμός ή ορισμένες ιατρικές καταστάσεις (όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική νόσος). 

Συμφόρηση κόλπων: Το λεμφικό μασάζ παροχέτευσης που εφαρμόζεται ειδικά στα ιγμόρεια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης και να προωθήσει την παροχέτευση στις ρινικές διόδους.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο. Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της. 

Λιποίδημα: Το λιποίδημα είναι μια χρόνια πάθηση όπου συσσωρεύεται λίπος και συνδετικός ιστός στα πόδια, τους γοφούς, τους γλουτούς και περιστασιακά τα χέρια. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες και μπορεί να είναι επώδυνο. 

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση που περιλαμβάνει οίδημα στα κάτω άκρα, δερματικές αλλαγές και δυσφορία. Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, το οίδημα και τον πόνο σε άτομα με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Οφέλη από ένα μασάζ λεμφικής παροχέτευσης

Το λεμφικό μασάζ είναι μια τεχνική που εστιάζει στο λεμφικό σύστημα, βοηθώντας το να λειτουργεί πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά, επιταχύνοντας τη διαδικασία απομάκρυνσης του συσσωρευμένου υγρού. 

Πρόκειται για έναν τύπο μασάζ που γίνεται σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια, σε ολόκληρο το μήκος των ποδιών, στην κοιλιά και τους γλουτούς, αλλά και στο πρόσωπο και τον λαιμό, επιμένοντας σε προβληματικές περιοχές, με φόντο την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. 

  • Μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής: Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης διεγείρει τη λεμφική ροή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πρηξίματος.
  • Ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Μία από τις κύριες λειτουργίες του λεμφικού συστήματος είναι η απομάκρυνση μικροοργανισμών και άλλων ξένων σωματιδίων. Το λεμφικό σύστημα περιέχει εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, που καταστρέφουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να υποστηρίξει την ανοσολογική απόκριση του σώματος βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών και των άχρηστων υλικών.
  • Χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος: Οι απαλές, ρυθμικές κινήσεις του μασάζ λεμφικής παροχέτευσης προάγουν τη χαλάρωση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους. 

Υπάρχουν κίνδυνοι και παρενέργειες του λεμφικού μασάζ; 

Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης θεωρείται γενικά ασφαλές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.

Αυξημένη παραγωγή ούρων: Το σώμα αποβάλλει την περίσσεια λέμφου μέσω διήθησης των νεφρών. Αυτό συχνά οδηγεί στην επιθυμία να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας μασάζ.

Κόπωση ή υπνηλία: Μερικά άτομα μπορεί να αισθάνονται κουρασμένα ή χαλαρά μετά το μασάζ. Αυτή είναι μια φυσιολογική απόκριση του σώματος.

Προσωρινή αύξηση των συμπτωμάτων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υπάρχοντα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, ναυτία και κόπωση, μπορεί να επιδεινωθούν προσωρινά πριν βελτιωθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα προσαρμόζεται στην αυξημένη λεμφική ροή.

Θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε μασάζ λεμφικής παροχέτευσης εάν έχετε λοίμωξη, καρδιακή πάθηση, θρόμβους αίματος ή νεφρική ανεπάρκεια. 

Είναι το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης κατάλληλο για εσάς;

Για να προσδιορίσετε εάν το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης είναι κατάλληλο για εσάς, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας: Εάν έχετε μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση ή ανησυχία, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να αξιολογήσει τις ατομικές σας ανάγκες.

Κατανοήστε τα οφέλη: Η έρευνα και η κατανόηση των πιθανών πλεονεκτημάτων του μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους υγείας σας.

Προσωπικές προτιμήσεις: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν πιο ήπιες, χαλαρωτικές τεχνικές μασάζ, ενώ άλλοι μπορεί να αναζητήσουν πιο στοχευμένες θεραπείες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να είναι ευεργετικό για πολλά άτομα, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. 

Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή μασάζ ή επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε τυχόν συγκεκριμένες ανησυχίες ή συνθήκες πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.