Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) είναι μία επέμβαση η οποία μπορεί να γίνει από μόνη της ή να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις.

Θεωρητικά μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε επέμβαση, είτε αφορά στο σώμα ή στο πρόσωπο. Συχνότερα όμως συνδυάζεται με διαφραγματοπλαστική, κογχοτομή, δηλαδή επεμβάσεις που αφορούν στη διόρθωση της αναπνοής, καθώς και γενειοπλαστική, δηλαδή διόρθωση της κάτω γνάθου, της οποίας η δυσμορφία συνοδεύει πολλές φορές τις δυσμορφίες της μύτης.

Η διάρκεια της ρινοπλαστικής μπορεί να είναι από μία έως δυόμισυ ώρες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και το βαθμό δυσκολίας των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν. Η αναισθησία, που θα σας χορηγηθεί, συνήθως είναι γενική. Κάποιες φορές όμως μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία συνοδευόμενη από κάποιο είδος μέθης, που θα σας χορηγήσει ο αναισθησιολόγος. Ο πλαστικός χειρουργός θα εγχύσει κάποιο διάλυμα αδρεναλίνης, το οποίο έχει ως σκοπό να μειώσει τη ροή του αίματος στην περιοχή της μύτης κι έτσι να κάνει τα στοιχεία της μύτης πιο ευδιάκριτα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης κι επομένως τη διαδικασία πιο εύκολη. Οι τομές και επομένως όλη η πρόσβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια και γι’ αυτό δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια.

Εάν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα, αυτά συνήθως οφείλονται στο διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ένας χόνδρος, που χωρίζει τα δύο ρουθούνια στο εσωτερικό τους, ο οποίος καλύπτεται από βλεννογόνο. Η επέμβαση διόρθωσης του διαφράγματος ονομάζεται διαφραγματοπλαστική. Ο γιατρός μπορεί να διενεργήσει τη διαφραγματοπλαστική ταυτόχρονα με τη ρινοπλαστική και να διορθώσει κατά αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της αναπνοής.

Αφού ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του σκελετού της μύτης, θα τοποθετηθούν κάποια ράμματα προκειμένου να κλείσουν οι τομές. Κατόπιν θα μπει μέσα στα ρουθούνια κάποιος νάρθηκας ή κάποιες γάζες για να τα σταθεροποιήσει. Στο εξωτερικό της μύτης θα τοποθετηθούν κάποιες κολλητικές ταινίες και πάνω από αυτές θα μπει ένας νάρθηκας.

Τα περισσότερα άτομα είναι σε θέση να φύγουν από το νοσοκομείο το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ άλλα μπορεί να παραμείνουν για μία διανυκτέρευση.

Στην ανοιχτή ρινοπλαστική υπάρχει μία επιπλέον τομή, η οποία γίνεται στη στυλίδα, δηλαδή στο δέρμα που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ρουθούνια. Αυτή η τομή μπορεί να είναι μεν εξωτερική, αλλά με τον καιρό επουλώνεται εξαιρετικά καλά, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή (βλέπε τεχνικές ρινοπλαστικής). Ο πλαστικός χειρουργός, αφού αποκολλήσει το δέρμα, εκθέτει το σκελετό της μύτης και αρχίζει να τον διαμορφώνει. Ανάλογα με το είδος του προβλήματος θα γίνουν οι αντίστοιχες αλλαγές. Είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίζει σε τι αντιστοιχεί η κάθε αλλαγή του σκελετού της μύτης.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να αποφύγει την εικόνα της μύτης, που φαίνεται χειρουργημένη. Θα αποφύγει, δηλαδή, αυτό που όλοι κατηγορούν, ότι μετά από μία ρινοπλαστική, όλες οι μύτες μοιάζουν ίδιες. Κάθε επέμβαση πρέπει να είναι απόλυτα προσωποποιημένη στο άτομο που τη δέχεται, διότι κάθε μύτη είναι διαφορετική. Είναι εξαιρετικά δύσκολο μία μύτη να μοιάζει απόλυτα με κάποια άλλη. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί χόνδρους συνήθως, αλλά κάποιες φορές (αυξητική ρινοπλαστική) μπορεί να χρειαστεί να προσθέσει (μοσχεύματα).

Μετά την επέμβαση ρινοπλαστικής (πλαστική στη μύτη)

Μετά τη ρινοπλαστική, τοποθετείται ένας νάρθηκας στη μύτη, καθώς και κάποια ταμπόν στο εσωτερικό της. Επίσης, θα υπάρχουν κάποιες μελανιές γύρω από τα μάτια. Πόνος δεν υπάρχει. Τα ταμπόν αφαιρούνται μετά από 2-3 ημέρες και ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα. Οι μελανιές υποχωρούν μετά από 10-15 ημέρες.

Η επιστροφή στις δραστηριότητες θεωρητικά μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα της επέμβασης, εφόσον βέβαια το άτομο δεν έρχεται σε επαφή με το εργασιακό ή το κοινωνικό του περιβάλλον. Παρουσιάσιμο είναι το πρόσωπο μετά από 10-15 ημέρες.

Το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής φαίνεται όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση, δηλαδή μετά από 6 μήνες. Η μύτη όμως είναι ήδη ευπαρουσίαστη 10 με 15 ημέρες μετά την πλαστική μύτης. Η μύτη είναι πολύ κεντρικό στοιχείο στο πρόσωπο και γι’ αυτό η βελτίωση της εικόνας της με ρινοπλαστική (πλαστική στη μύτη) δίνει μια εντυπωσιακή “γλυκύτητα” σε όλο το πρόσωπο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.