Πεπτίδια: Το συστατικό που πρέπει να δοκιμάσετε για γεμάτο και υγιές δέρμα

Πεπτίδια: ακούμε πολλά για αυτά, αλλά τι κάνουν στην πραγματικότητα για το δέρμα; Και αξίζει πραγματικά να τα ενσωματώσετε στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας; Για να κατανοήσουμε καλύτερα το «ζωηρό» συστατικό, πώς λειτουργεί και πού ταιριάζει σε μια αποτελεσματική ρουτίνα ομορφιάς… ακολουθήστε μας!

Τι είναι τα πεπτίδια στην περιποίηση του δέρματος;

Τα πεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων και τα δομικά στοιχεία πρωτεϊνών (όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη, που είναι υπεύθυνα για την υφή, τον τόνο, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα), που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και την εμφάνιση του δέρματος.

Τα πεπτίδια υπάρχουν φυσικά στο σώμα και υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά, τα οποία είναι όλα κατασκευασμένα από διαφορετικούς συνδυασμούς αμινοξέων.

Τι κάνουν τα πεπτίδια για το δέρμα σας;

Όταν εφαρμόζονται τοπικά, τα πεπτίδια δρουν ως παράγοντες ανταλλαγής μηνυμάτων στο δέρμα, ωθώντας το να μπει σε λειτουργία αναζωογόνησης. Μπορούν να διεγείρουν το σώμα να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη, δύο πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διατήρηση της δομής του δέρματος, παρέχοντας μια σφριγηλή, γεμάτη και λεία εμφάνιση.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ποσότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης που παράγεται από το σώμα σταδιακά μειώνεται. Η συνεχής εφαρμογή πεπτιδίων στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής με υψηλότερο ρυθμό.

Τι είναι οι ενέσεις πεπτιδίων;

Η Jennifer Aniston έγινε πρωτοσέλιδο το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν αποκάλυψε ότι οι ενέσεις πεπτιδίων ήταν το μυστικό ομορφιάς πίσω από το αιώνια ελαστικό δέρμα της. Είναι όμως αυτά πιο αποτελεσματικά από τις καλύτερες πεπτιδικές κρέμες ή ορούς ματιών;

Η απάντηση δεν είναι ακόμη τελεσίδικη. Οι εβδομαδιαίες ενέσεις που προτιμά η Jen υποτίθεται ότι καταπολεμούν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες χορηγώντας πεπτίδια απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά ενώ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων).

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί δερματολόγοι δεν προσφέρουν ή υποστηρίζουν θεραπεία με ένεση πεπτιδίων, συνιστώντας αντ’ αυτού τοπικές θεραπείες πεπτιδίων. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: όπου υπάρχει «παχουλό» και αγέραστο δέρμα, τα πεπτίδια παίζουν ρόλο!

Ποια πεπτίδια είναι καλύτερα για το δέρμα;

Διαφορετικοί τύποι πεπτιδίων έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο δέρμα. Οι δερματολόγοι μας εξηγούν ότι εμπίπτουν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: σήματος, φορέας, αναστολέας ενζύμου και νευροδιαβιβαστής – και καθένας από τους τύπους αυτών των κατηγοριών λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους στο δέρμα. Πολλά προϊόντα συνδυάζουν επίσης πολλά πεπτίδια σε μια ενιαία φόρμουλα.

· Τα πεπτίδια σήματος διεγείρουν το σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

· Τα πεπτίδια φορείς μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών.

· Τα πεπτίδια αναστολέων ενζύμου μειώνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.

· Τα πεπτίδια νευροδιαβιβαστών λειτουργούν ως λείανση της εμφάνισης των γραμμών και των ρυτίδων.

Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι τα πεπτίδια σήματος και τα πεπτίδια φορείς μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό, με πιο λεία υφή και να υποστηρίξουν την επούλωση των πληγών αντίστοιχα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα πεπτίδια αναστολέων ενζύμων και νευροδιαβιβαστών είναι αποτελεσματικά σε πραγματικές καταστάσεις.

Γι’ αυτό αναζητήστε σκευάσματα που περιέχουν πεπτίδια σήματος και πεπτίδια φορείς – ιδιαίτερα αν είστε νεοφώτιστες… στον υπέροχο κόσμο των πεπτιδίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούν, απλώς τα κλινικά δεδομένα για τη δημιουργία πρωτοκόλλων ασφαλείας δεν υπάρχουν ακόμα.

Αξίζει τον κόπο η χρήση πεπτιδίων;

Υπάρχουν πολλές πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι ορισμένα πεπτίδια (φορέας και σήμα) μπορούν να συσφίξουν το χαλαρό δέρμα, να επιδιορθώσουν τον φραγμό του δέρματος, να βελτιώσουν τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και τη διαύγεια, να απαλύνουν την τραχύτητα και να απαλύνουν τις ρυτίδες.

Τα πεπτίδια από μόνα τους είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα ένα πρόβλημα του δέρματος, αλλά σε συνδυασμό με άλλα αποτελεσματικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν να δώσουν στο δέρμα μια πιο λεία, γεμάτη εμφάνιση.

Η χρήση πεπτιδίων από μόνα τους έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο ερεθισμού, αλλά αξίζει να γνωρίζετε τα άλλα συστατικά με τα οποία συνδυάζονται. Εάν αυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, όπως η νιασιναμίδη, ή ένα ενυδατικό, όπως το υαλουρονικό οξύ, είναι απίθανο να ερεθίσουν και είναι κατάλληλα για όλους τους τόνους δέρματος.

Ωστόσο, όταν συνδυάζονται με δραστικά συστατικά που έχουν την τάση να ερεθίζουν το δέρμα – σκεφτείτε τα AHA και τα ρετινοειδή – η φόρμουλα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα.

Έτσι, ενώ δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αυτά αποκλειστικά για να απαλύνετε τις λεπτές γραμμές και να γεμίσετε το δέρμα, αξίζει να τα χρησιμοποιείτε με συνεπή τρόπο ως μέρος μιας πιο στοχευμένης ρουτίνας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι οροί πεπτιδίων;

Οι δερματολόγοι συνιστούν να επιλέγετε προϊόντα που απλώνονται στο δέρμα, όπως οροί και ενυδατικές κρέμες, αντί για οτιδήποτε ξεπλένετε, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τα πεπτίδια να δράσουν στο δέρμα.

Επίσης, καλό είναι να κατανοήσετε πρώτα τις ανάγκες περιποίησης της επιδερμίδας σας και μετά να αναζητήσετε μια σύνθεση που συνδυάζει πεπτίδια με συστατικά που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για το δέρμα σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό ή πιο γεμάτο, αναζητήστε πεπτίδια σήματος εκτός από το υαλουρονικό οξύ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.