Ωτοπλαστική
Η ωτοπλαστική αποσκοπεί στο να διορθώσει ατέλειες στα αυτιά, όπως είναι τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά), που δεν αφορούν όμως μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.
Διορθώστε το μέγεθος, το σχήμα ή την θέση των αυτιών σας
Πολλά ενήλικα άτομα ζητούν την ωτοπλαστική ώστε να διορθώσουν τα πεταχτά αφτιά, διότι τους θυμίζει τα ψυχολογικά προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν στην παιδική τους ηλικία.
Το πρόβλημα των πεταχτών αφτιών έχει την ιδιαιτερότητα να αφορά εξ’ ίσου άνδρες και γυναίκες, όπως και μικρές ή μεγάλες ηλικίες. Οι συνηθέστερες ηλικίες, κατά τις οποίες ζητούν να διορθώσουν τα αφτιά τους, είναι η περίοδος των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, καθώς και οι μεταξύ 20 και 30 ετών. Την περίοδο των πρώτων τάξεων του σχολείου το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που τα ίδια τα παιδιά ζητούν επίμονα από τους γονείς τους να διορθωθεί το πρόβλημά τους.


Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι πολύ αυστηρά και καυστικά στην κρίση τους προς τα άλλα παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν συχνά ψυχολογικά προβλήματα στους συμμαθητές ή φίλους τους, που έχουν την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα στην εμφάνιση, όπως συμβαίνει με τα πεταχτά αφτιά.
Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών και μετά, διότι σε αυτή την ηλικία το αφτί έχει ήδη το 80% της ανάπτυξης, που θα έχει μετά την ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η επέμβαση, εφόσον δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές στην ανάπτυξή του κι επομένως το αποτέλεσμα της επέμβασης θα παραμείνει σταθερό για πάντα.
Η διαδικασία της ωτοπλαστικής συνίσταται στη διαμόρφωση του χόνδρου, δηλαδή του σκελετού του αφτιού. Τα αφτιά συνήθως δεν είναι μεγάλα, αλλά δίνουν αυτή την εντύπωση διότι είναι πεταχτά. Οι τομές γίνονται πίσω από τα αφτιά κι επομένως δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια.
Ωτοπλαστική - Πως γίνεται η διαδικασία;
Ο πλαστικός χειρουργός μέσω αυτής της τομής διαμορφώνει τον σκελετό του αφτιού, ο οποίος αποτελείται από χόνδρο. Ο χόνδρος είναι μεν εύπλαστος ιστός, έχει όμως την τάση να επανέρχεται στην αρχική του θέση σε κάθε προσπάθεια αλλαγής στο σχήμα του. Για τον λόγο αυτό, γίνεται χάραξη του χόνδρου στα σημεία των πτυχών του και σταθεροποίησή του με ράμματα, έτσι ώστε να πάρει ένα μόνιμο νέο σχήμα.
Στις περιπτώσεις εκείνες που τα αυτιά είναι όντως μεγάλα, γίνεται αφαίρεση τμήματος αυτού. Οι τομές τοποθετούνται στις πτυχώσεις του αυτιού, για να μην είναι ιδιαίτερα εμφανείς.
Η όλη διαδικασία στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα και δεν χρειάζεται παραμονή σε κλινική.
Στα παιδιά όμως μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή ήπιας νάρκωσης, εάν αυτά, λόγω του φόβου τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους.
Αποτέλεσμα και αποθεραπεία μετά την πλαστική αυτιών (ωτοπλαστική)
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν στην πιθανότητα μόλυνσης, η οποία αν συμβεί αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Η αίσθηση του πόνου, μετά την επέμβαση, διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και αν υπάρχει καταπολεμάται με παυσίπονα. Η αποχή από την εργασία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ο μόνος λόγος, από τον οποίο εξαρτάται η αποχή από την εργασία, είναι το οίδημα και οι ελαφρές μελανιές, που συνήθως παρουσιάζονται μετά την ωτοπλαστική. Τα άτομα εκείνα, που μπορούν να καλύψουν τα αφτιά τους με κάποιο τρόπο (μακριά μαλλιά, σκούφο, κλπ), μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμη και την επόμενη ημέρα, τα υπόλοιπα άτομα μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα ημέρες για να είναι τα αφτιά τους παρουσιάσιμα. Το πλύσιμο επιτρέπεται μετά από δύο ημέρες.
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα άτομα αυτά ενθουσιάζονται, διότι με μία σχετικά μικρή διαδικασία αφαιρούν από πάνω τους το αίτιο εκείνο που τραβούσε την προσοχή και πολλές φορές τους αστεϊσμούς ή προσβολή από το περιβάλλον τους.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιον που δεν έχει το πρόβλημα, για τα άτομα που το έχουν είναι μεγάλη η ψυχική ανάταση και συνήθως μετανιώνουν για το ότι δεν έκαναν αυτή τη διόρθωση αρκετά νωρίτερα.
Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που απευθύνεται στα άτομα εκείνα που έχουν πεταχτά αυτιά. Αποτελεί ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους και κυρίως για παιδιά. Γι’αυτό το λόγο είναι μια επέμβαση την οποία την κάνουμε και σε μικρά παιδιά. Επειδή από την ηλικία των 5 ετών το αυτί του παιδιού έχει πάρει το 80% περίπου της τελικής του ανάπτυξης, μπορεί από την ηλικία αυτή και μετά να γίνει ωτοπλαστική.
Τι κάνουμε τα πεταχτά αυτιά? Τα φέρνουμε πιο πίσω. Πολλά από αυτά τα άτομα θεωρούν ότι έχουν μεγάλα αυτιά. Στην πράξη στο 90% των περιπτώσεων, το αυτιά δεν είναι μεγάλα, δίνει την εντύπωση ότι είναι μεγάλα, απλώς είναι πεταχτά. Επομένως τα ισιώνουμε και τα φέρνουμε στην κανονική τους θέση.
Στα μικρά παιδιά έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε την επίδραση που έχουν τα πεταχτά αυτιά στην ψυχολογία τους. Επειδή στις ηλικίες αυτές των 5-6 ετών, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και επειδή τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου δεν είναι και τόσο ευγενικά, δεν έχουν τον τρόπο να είναι ευγενικά, αρχίζουν και τονίζουν στο παιδί τα μειονεκτήματά του. Επομένως το παιδί αυτό δέχεται ένα συνεχή σχολιασμό, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στον ψυχολογικό τομέα σε τέτοιο βαθμό που έχω δει να έρχονται και να κλαίνε και να λένε “θέλω να φτιάξω τα αυτιά μου”. Εκεί οι γονείς καλό είναι να επισκέπτονται ένα πλαστικό χειρουργό και να συζητούν αυτό το θέμα.
Επαναλαμβάνω, από την ηλικία των 5 ετών και μετά μπορεί να γίνει η επέμβαση ωτοπλαστικής και επομένως δεν είναι απαραίτητο το παιδί να υποστεί ένα ψυχολογικό τραύμα. Πόσες φορές μου έχουν έρθει ενήλικες στο ιατρείο και μου έχουν πει ότι “ξέρεις αυτή τη στιγμή μπορεί να μην με ενοχλεί πολύ αλλά είναι κάτι που το έχω τραύμα από μικρό παιδί και θέλω να το διορθώσω γιατί θέλω να το ξεπεράσω ψυχολογικά”.
Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Γίνεται μια τομή πίσω από το αυτί, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και με τοπική αναισθησία. Βέβαια, με τοπική αναισθησία γίνεται σε ενήλικες. Σε παιδιά 5 ετών δεν νοείται, δεν μπορεί να καθίσει το παιδί με τοπική αναισθησία να κάνει μια τέτοια διαδικασία. Σε ενήλικες όμως σχεδόν όλες τις ωτοπλαστικές, για να μην πω όλες, τις κάνουμε με τοπική αναισθησία.
Στην ωτοπλαστική γίνεται μια τομή πίσω από το αυτί, επομένως σημάδι μετά δεν φαίνεται. Υπάρχει ένα σημάδι αλλά είναι πίσω από το αυτί. Μέσω αυτής της τομής ερχόμαστε και διαμορφώνουμε το χόνδρο. Ο χόνδρος είναι αυτό το τραγανό στο κοτόπουλο, αυτό είναι ο χόνδρος, από το οποίο αποτελείται ο σκελετός του αυτιού. Ο χόνδρος έχει αυτό που λέμε στην πλαστική χειρουργική, τις ιδιότητες του ελατηρίου. Όπως και να το βάλεις γυρνά στην αρχική θέση. Επομένως θα πρέπει να “σπάσουμε” αυτή την τάση επαναφοράς που έχει ο χόνδρος. Αυτό γίνεται με μικρή χάραξη που γίνεται πάνω σε αυτόν και μετά να τον στηρίξουμε στην καινούργια θέση. Τότε ο χόνδρος ξεκινά μια διαδικασία επούλωσης που αναπλάθεται σε μια καινούργια θέση διατηρώντας το σχήμα αυτό. Τα ράμματα που βάζουμε είναι απορροφήσιμα σε δύο μήνες έχουν απορροφηθεί, αλλά επειδή η επούλωση έχει γίνει σε αυτή την καινούργια θέση, το αυτί θα μείνει για πάντα στη θέση αυτή.
Δεν είναι ιδιαίτερα οδυνηρή η διαδικασία. Κάποιες φορές, κάποια άτομα μπορεί να χρειάζονται κάποιες διαφορετικές πρακτικές, οι οποίες μπορεί να την κάνουν πιο οδυνηρή, αλλά εκεί με παυσίπονα το αντιμετωπίζουμε.
Βέβαια δεν είναι παρουσιάσιμα τα αυτιά κυρίως στους άνδρες. Στις γυναίκες δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί και την επόμενη μέρα να εμφανιστούν στο περιβάλλον τους. Οι άνδρες όμως επειδή όταν δεν έχουν μακριά μαλλιά δεν μπορούν να το παρουσιάσουν, χρειάζεται αποθεραπεία 7-10 μέρες για να μπορούν να εμφανιστούν στο περιβάλλον τους.