Μείωση στήθους

Μείωση του μεγέθους των μαστών για απαλλαγή από την χαλάρωση του δέρματος και του πόνους που δημιουργεί το μεγάλο στήθος, σε πλάτη και ώμους

Xάρη στη μείωση των μαστών το στήθος μπορεί να μειωθεί από όσο μεγάλο και αν είναι σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε. Πολλές γυναίκες ζητούν τη μείωση των μαστών τους προκειμένου να απαλλαγούν από τους πόνους στην πλάτη ή στους ώμους που το υπερβολικό βάρος των μαστών μπορεί να δημιουργεί. Τα ορθοπεδικά αυτά προβλήματα με μόνη τη μείωση των μαστών μπορούν να διορθωθούν για πάντα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το χαλαρωμένο δέρμα αφαιρείται, η θηλή μεταφέρεται στην αρχική της θέση και ο μαστός αναδιαμορφώνεται στο αρχικό του κωνικό σχήμα. Τα σημεία στα οποία γίνονται οι τομές διαφέρουν ανάλογα με την τεχνική της επέμβασης. Υπάρχουν τεχνικές χάρη στις οποίες οι τομές μπορούν να είναι μικρότερες και αναλόγως μικρότερα τα μετεγχειρητικά σημάδια.

Ενδείξεις

• Μαστοί που μετά από περίοδο εγκυμοσύνης παρέμειναν αυξημένοι σε διαστάσεις.

• Μαστοί που είναι δυσανάλογα ογκώδεις σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και επομένως δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα

• Μαστοί που λόγω του όγκου τους προκαλούν πόνο στη σπονδυλική στήλη ή στην ωμοπλάτη

• Μαστοί διαφορετικού μεγέθους, όπου σε συνδυασμό με αύξηση ή ανόρθωση θέλουμε να πετύχουμε συμμετρία.

• Ερεθισμός του δέρματος στην πτύχωση στο κάτω μέρος των μαστών λόγω εφίδρωσης και συλλογής μικροβίων στην περιοχή αυτή.

• Περιορισμός στις ασκήσεις ή στον αθλητισμό λόγω μεγάλου μεγέθους των μαστών. O θηλασμός μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα, διότι η λειτουργικότητα του μαστού δεν επηρεάζεται από την επέμβαση.

Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του όγκου του μαστού μειώνει αναλογικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ενηλικίωση.

Καλό είναι, αν και όχι απαραίτητο, το άτομο να έχει χάσει το βάρος που επιθυμεί και πριν γίνει η επέμβαση να έχει σταθεροποιηθεί σε κάποια επιθυμητά κιλά προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Μία μαστογραφία πριν την επέμβαση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα προϋπάρχοντος κακοήθους όγκου. Επίσης, είναι απαραίτητο να μην προϋπάρχουν άλλες σοβαρές ασθένειες.

Η μείωση των μαστών δεν προϋποθέτει τη χρήση κάποιων προσθετικών υλικών. Επίσης, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία φυσικά σε άτομα που δεν έχουν ήδη κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αποτέλεσμα & αποθεραπεία μετά την μειωτική στήθους

Η πιθανότητα επιπλοκών είναι αρκετά μικρή και στις περιπτώσεις που συμβούν μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Αυτές συζητούνται κατά περίπτωση με το γιατρό. Επίσης, με το γιατρό συζητιέται η επιλογή της καταλληλότερης κατά περίπτωση εγχειρητικής τεχνικής.

Η παραμονή σε κλινική μετά την επέμβαση είναι της τάξης της μία ή δύο ημερών και συνήθως ακολουθούν λίγες μέρες ξεκούρασης στο σπίτι.
Η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως είναι για πολλά χρόνια και εξαρτάται από την ελαστικότητα του δέρματος, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους ή τις ενδεχόμενες εγκυμοσύνες.

O βαθμός ικανοποίησης των ατόμων που έχουν προβεί σε μία τέτοια επέμβαση είναι μεγάλος, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ενημερωθεί σωστά και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η μειωτική στήθους είναι επέμβαση που αποσκοπεί στο να μειώσει τον όγκο των μαστών σε γυναίκες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλους μαστούς. Δεν θα την έλεγα μια καθαρά αισθητική επέμβαση, παρότι έχει και σκοπό την αισθητική αποκατάσταση του μαστού, αλλά όμως επειδή οι γυναίκες αυτές υποφέρουν συνήθως από τον όγκο των μαστών τους, θα την έλεγα πιο πολύ ως μία επανορθωτική επέμβαση.

Έρχονται γυναίκες οι οποίες έχουν τόσο μεγάλους μαστούς που μου λένε “γιατρέ δεν αντέχω άλλο, έχω να κουβαλάω ένα τεράστιο βάρος μπροστά μου, το οποίο με κάνει να είμαι συνέχεια σκυφτή και να είμαι συνέχεια κουρασμένη. Άλλο που μου αναφέρουν είναι ότι φοράω το στηθόδεσμο και με κόβει εδώ στην πλάτη, δεν μπορώ, με πονάει ο αυχένας μου. Όπως είπα πριν “είμαι συνέχεια σκυφτή” κτλ. Τα άτομα αυτά βρίσκουν μεγάλη ανακούφιση μετά την μείωση του όγκου του στήθους. Μάλιστα πολλά έρχονται και μου λένε σε βαθμό υπερβολής ότι “μπορείς να μου κόψεις τελείως το στήθος?”. Αυτό δείχνει πόση είναι η αγανάκτηση των γυναικών αυτών από τον όγκο και το βάρος που πρέπει μονίμως να κουβαλούν μαζί τους.

Η μειωτική μαστών δίνει πολλά ωφελήματα. Ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες αυτές, που έχουν ένα μεγάλο βάρος μπροστά, έχουν την τάση να κάνουν κύφωση. Σκεφτείτε ότι συνήθως την επέμβαση αυτή την κάνουν νέες γυναίκες, αλλά όταν αυτές οι γυναίκες μεγαλώσουν και μπουν σε εμμηνόπαυση που αρχίζει η οστεοπόρωση, αυτές οι αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη θα αυξηθούν. Επομένως, το να κάνει μια γυναίκα μια μειωτική μαστών, όσο δεν είναι σε περίοδο εμμηνόπαυσης, είναι μια διαδικασία πρόληψης.

Ένα άλλο όφελος που υπάρχει στη μείωση μαστών είναι ότι ο μαστός αυτός στο μέλλον θα μπορεί πιο εύκολα να διερευνηθεί ακτινολογικά. Δηλαδή ένας πολύ μεγάλος μαστός έχει μεγάλα ποσοστά σφάλματος στις μαστογραφίες. Ένας πιο μικρός μαστός μπορεί στις μαστογραφίες να απεικονίζεται πολύ καλύτερα. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού είναι ανάλογη με το μέγεθος των μαστών. Μια γυναίκα που έχει πολύ μεγάλους μαστούς έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Εάν αυτό το συνδυάσουμε με αυτό που έλεγα προηγουμένως ότι αυτός ο μαστός είναι πιο δύσκολα διερευνήσιμος, δηλαδή έχει μεγάλα ποσοστά λάθους στην μαστογραφία, αυτό μας δείχνει ότι η μειωτική μαστών είναι μια επέμβαση που γίνεται για λόγους υγείας περισσότερο παρά για αισθητικούς λόγους.

Σίγουρα δίνουμε βάρος και στο αισθητικό κομμάτι. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ωραίο μαστό, μα πάνω από όλα είναι το θέμα της υγείας. Επειδή την επέμβαση αυτή την κάνουν περισσότερο νέες γυναίκες, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο θηλασμό. Αντίθετα θα έλεγα, μία γυναίκα να κάνει την επέμβαση αυτή πριν θηλάσει διότι ένας τεράστιος μαστός εάν χρειαστεί να θηλάσει, πιθανότατα θα έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό φθοράς.

Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια. Ένας μεγάλος και πολύ πτωτικός μαστός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες τεχνικές. Δεν είναι όλες οι τεχνικές κατάλληλες για ένα πολύ μεγάλο μαστό. Αντίθετα, όλες οι τεχνικές είναι κατάλληλες για ένα πολύ μικρό μαστό, έστω και αν αυτός είναι πτωτικός, έστω κι αν αυτός ο μαστός χρειάζεται μείωση.

Η διαδικασία γίνεται σε χώρο χειρουργείου, σε κατάλληλα εξοπλισμένο χειρουργείο και γίνονται κάποιες τομές. Μία τομή γίνεται γύρω από τη θηλή, μία κάθετη και μια οριζόντια. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές που προϋποθέτουν άλλες τομές, αλλά το ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα συζήτησης με το ενδιαφερόμενο άτομο. Καμία τεχνική δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες.

Επομένως, θα πρέπει να δούμε ποια τεχνική είναι η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη γυναίκα, που εκείνη τη στιγμή έχουμε μπροστά μας. Γίνονται λοιπόν κάποιες τομές. Αφαιρούμε τον όγκο που επιθυμούμε από τον αδένα και από το λίπος, γιατί έχει και λίπος βέβαια ο αδένας μέσα, και κατόπιν κάνουμε μια ανόρθωση, όπως θα κάναμε και σε ένα μαστό, ο οποίος χρειάζεται μόνο ανόρθωση.

Είναι μια επέμβαση που δεν έχει μεγάλο βαθμό ενόχλησης μετά. Δηλαδή στο θέμα του πόνου θα έλεγα ότι περισσότερες μου λένε ότι “οκ δεν χρειάστηκε να πάρω τα παυσίπονα που μου έδωσες”. Μπορεί μετά από 2-3 μέρες να κάνει το μπάνιο της, να πλυθεί. Επιστροφή στην εργασία? Συνήθως μετά από 3-4 μέρες επιστρέφουν. Μπορεί να χρειαστεί και μία βδομάδα. Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από 3-4 μέρες.

Το τελικό, τελικό αποτέλεσμα θα το δει μετά από 6-8 μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μαστός δεν είναι παρουσιάσιμος σε αυτό το διάστημα. Ο μαστός μετά από 1,5 μήνα περίπου είναι άνετα παρουσιάσιμος και πολύ καλύτερος από αυτό που ήταν πριν. Απλώς, χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για να πάρει το στήθος την τελική του θέση.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι και στην συγκεκριμένη επέμβαση, όπως και στην ανόρθωση, υπάρχουν κάποιες τομές που αφήνουν κάποια σημάδια. Τα σημάδια αυτά με τον καιρό βελτιώνονται αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστούν πλήρως. Βέβαια το πως θα φαίνονται εξαρτάται από την επούλωση που κάνει το κάθε άτομο καθώς και από τη διαδικασία που θα έχει κάνει ο ιατρός. Όμως σε κάποια άτομα τα σημάδια αυτά είναι ανεπαίσθητα, σε κάποια άλλα άτομα φαίνονται λίγο παραπάνω. Βέβαια αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι μπροστά στο όφελος που έχουν οι γυναίκες αυτές, δεν ασχολούνται με τα σημάδια αυτά. Περνάνε απαρατήρητα και δεν τους απασχολεί.

Μια και είπα για όφελος θα πρέπει να τονίσω κυρίως το όφελος στην ψυχολογία των γυναικών αυτών που είχαν 2 μαστούς που τους ήταν κυριολεκτικά και μεταφορικά βάρος. Το όφελος στην ψυχολογία είναι πολύ μεγάλο, αλλά και στην ποιότητα ζωής. Αυτό που μου λένε οι περισσότερες είναι “γιατρέ ελευθερώθηκα”. Μάλιστα, όταν τις ρωτάω τι λένε οι άλλοι, οι περισσότεροι μου λένε “ψήλωσες”. Γιατί? Εκεί που ήταν σκυφτές ξαφνικά μπορούν και ευθειάζουν το σώμα τους. Επομένως το όφελος και όσον αφορά την ποιότητα ζωής, όσον αφορά το σώμα τους και όσον αφορά την ψυχολογία τους είναι εξαιρετικά μεγάλο από την μειωτική στήθους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.