Lifting Προσώπου – Facelift

Lifting, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα ή ρυτιδεκτομή (rhytidectomy) όπως το ονομάζουν οι Αμερικάνοι, είναι μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη στη χώρα μας.

Facelift / Λίφτινγκ (lifting) στο πρόσωπο

Ο πολύς κόσμος θεωρεί ότι lifting ονομάζεται οποιαδήποτε διαδικασία αποσκοπεί στην βελτίωση του γηρασμένου προσώπου ή ακόμα και οποιαδήποτε διαδικασία αισθητικής χειρουργικής αφορά στο πρόσωπο. Στη πραγματικότητα η ρυτιδεκτομή είναι μία συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η ρυτιδεκτομή μπορεί να βελτιώσει τη χαλάρωση του δέρματος, τις βαθιές ρυτίδες που οφείλονται στη χαλάρωση (και όχι στην έντονη εκφραστικότητα), τις γραμμώσεις των μυών στο λαιμό, να αναστηλώσει τη χαλάρωση των ιστών κάτω από το δέρμα, να αφαιρέσει το επιπλέον λίπος, να βελτιώσει την περιοχή των ματιών (αν συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική) και να ανορθώσει τα φρύδια καθώς και να βελτιώσει τις ρυτίδες του μετώπου εάν συμπεριλάβει και μετωπιαίο lifting.

Η ρυτιδεκτομή δεν μπορεί από μόνη της να διορθώσει την κακή ποιότητα του δέρματος, τις ρυτίδες έκφρασης, τις λεπτές ρυτίδες ή να αλλάξει κάποιο χαρακτηριστικό. Αυτά όμως μπορούν να γίνουν εάν η επέμβαση συνδυαστεί με άλλες διαδικασίες.

Η ρυτιδεκτομή γίνεται μέσω τομών σε σημεία που δεν φαίνονται εάν βέβαια γίνουν σωστά. Τα σημεία αυτά βρίσκονται μέσα στα μαλλιά και μέσα ή πίσω από το αφτί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και στερεώνονται οι ιστοί που βρίσκονται κάτω από αυτό.

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται όχι τόσο από την ηλικία όσο από την ποιότητα του δέρματος. Επίσης εξαρτάται από τη χειρουργική τεχνική που θα εφαρμοστεί. Σίγουρα μία σωστή ρυτιδεκτομή θα έχει αποτέλεσμα που θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια τον αριθμό των οποίων κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει με ακρίβεια. Μία άλλη τεχνική που εφαρμόζεται, είναι το ενδοσκοπικό lifting. Αυτό αφορά κυρίως στο μέτωπο και έχει το πλεονέκτημα του ότι γίνεται μέσα από πολύ μικρές τομές. Είναι μία πολύ καλή λύση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Στο υπόλοιπο πρόσωπο είναι πολύ πιο σπάνιο διότι προϋποθέτει στήριξη των ιστών κάτω από το δέρμα χωρίς αφαίρεση δέρματος.

Στην πραγματικότητα τα άτομα που έχουν χαλαρωμένους ιστούς συνήθως έχουν και χαλαρωμένο δέρμα.

Ακούγονται διάφορες απόψεις όσον αφορά τη σωστή ηλικία για τη ρυτιδεκτομή. Άλλοι λένε στα 30 άλλοι στα 40 κι άλλοι στα 50. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία αυτό πρέπει να γίνεται. Η απάντηση είναι απλή: η ρυτιδεκτομή θα γίνει όταν χρειάζεται. Όταν δηλαδή υπάρχουν στο πρόσωπο τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρειάζονται την επέμβαση αυτή προκειμένου να διορθωθούν. Ποτέ δεν κάνουμε ρυτιδεκτομή σαν πρόληψη.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν άλλες απλούστερες διαδικασίες.
Μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα όταν το άτομο είναι υγιές. Συνήθως ο πόνος μετά την επέμβαση είναι περιορισμένος και αν υπάρχει καταπολεμάται με παυσίπονα.
Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τη δημιουργία αιματώματος (το οποίο μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί), μόλυνση (η οποία μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση και να χρειαστεί λήψη αντιβιοτικών), καθώς και ο τραυματισμός διαφόρων στοιχείων κάτω από το δέρμα (του οποίου οι συνέπειες συνήθως είναι παροδικές). Oι επιπλοκές αυτές δεν είναι μεν συχνές, αλλά προκειμένου να περιοριστούν, είναι σημαντική η καλή τεχνική κατάρτιση του γιατρού αλλά και οι μη υπερβολικές επιδιώξεις του ατόμου. Η ρυτιδεκτομή από μόνη της δεν περιλαμβάνει διαδικασίες αλλαγής χαρακτηριστικών. Απλώς βελτιώνει τα σημάδια της γήρανσης. Τα άτομα που βλέπουμε γύρω μας να έχουν αλλάξει χαρακτηριστικά συνήθως το έχουν ζητήσει από μόνα τους στο γιατρό ή, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, υπέστη-σαν μία όχι σωστή επέμβαση.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να απορροφηθεί το οίδημα και το άτομο αυτό να μπορεί ελεύθερα να κυκλοφορήσει στο περιβάλλον του. Κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν λίγο λιγότερο χρόνο ή λίγο περισσότερο.
Όταν η ρυτιδεκτομή δε χρησιμοποιείται ως η λύση όλων των προβλημάτων αλλά σε σωστά επιλεγμένες περιπτώσεις εφαρμόζοντας την ενδεικνυόμενη τεχνική για το συγκεκριμένο άτομο αυτό θα μείνει σίγουρα ικανοποιημένο. Η ικανοποίησή του αυτή θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, χωρίς καμμία αλλαγή χαρακτηριστικών αλλά μόνο επιστρέφοντας σε μία πιο νεανική όψη.

Το facelift ή λίφτινγκ προσώπου ή αλλιώς ρυτιδεκτομή, έχουμε συνηθίσει τον αγγλικό όρο ενώ υπάρχει και ο ελληνικός όρος ρυτιδεκτομή, είναι ο βασικός τρόπος διόρθωσης της χαλάρωσης του προσώπου. Αφαιρούμε στην ουσία τη χαλάρωση. Εξομαλύνουμε το σχήμα, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου κάνει διάφορους κυματισμούς. Επομένως αυτό γίνεται πιο ίσιο. Δεν διορθώνει βέβαια την υφή του προσώπου. Απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στη διόρθωση της χαλάρωσης.

Γίνεται σε χώρο χειρουργείου. Μπορεί να γίνει με γενική ή και τοπική αναισθησία. Γίνεται καταρχάς μια τομή, η οποία ξεκινά από τα μαλλιά μπροστά από το αυτί ή και μέσα στο αυτί και καταλήγει πίσω από το αυτί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν αναπτυχθεί πολύ οι μέθοδοι του short scar lift με λίγες τομές. Έχουμε μειώσει δηλαδή τα τελευταία χρόνια τις τομές και είναι πάρα πολύ διακριτικές. Ειλικρινά δεν μου έχουν αναφέρει τα άτομα που έχουν κάνει lifting προσώπουνα αποτέλεσαν πρόβλημα ποτέ οι τομές. Αρκεί να γίνουν σωστά βέβαια.

Αφού γίνει λοιπόν αυτή η τομή, γίνεται μια παρασκευή όπως λέμε, δηλαδή αποκόλληση στους ιστούς, το δέρμα, το οποίο γίνεται σε όλη την έκταση των παρειών και στο λαιμό. Είναι σημαντική η διόρθωση την οποία δίνει το lifting στο χαλαρωμένο λαιμό. Ίσως είναι το πιο δυνατό του σημείο θα έλεγα ο λαιμός. Παράλληλα πρέπει να κάνουμε κάτι στους από κάτω ιστούς. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να τονίσω γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει.

Το λίφτινγκ προσώπου γίνεται μόνο στο δέρμα. Αυτό δεν είναι σωστό διότι αυτό το λίφτινγκ αντιμετωπίζει μόνο την επιφάνεια. Πρέπει κανονικά να αντιμετωπίσουμε και τους βαθύτερους ιστούς. Όταν έχει χαλαρώσει το δέρμα, δεν έχει χαλαρώσει μόνο αυτό. Έχουν χαλαρώσει και οι από κάτω ιστοί. Από κάτω τι υπάρχει? Υπάρχουν κάποιες περιτονίες όπως λέμε δηλαδή κάποιες μεμβράνες οι οποίες όταν χαλαρώνει το δέρμα χαλαρώνουν και αυτές. Δεν χαλαρώνει μόνο το δέρμα. Χαλαρώνουν και οι υποκείμενοι ιστοί. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε λίφτινγκ σε δύο επίπεδα. Να κάνουμε και ένα δεύτερο επίπεδο στήριξης όπου τους ιστούς αυτούς τους αναρτούμε όπως λέμε. Δηλαδή τους μαζεύουμε και τους επαναφέρουμε στην αρχική θέση.

Η διόρθωση και των ιστών αυτών δίνει και καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και πολύ μεγάλη διάρκεια στο λίφτινγκ. Έχω άτομα που τους έχω κάνει λίφτινγκ πριν από 20 χρόνια, βέβαια με σωστό λίφτνγκ με ανάρτηση του smash, δηλαδή της μεμβράνης από κάτω, και δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στο αρχικό τους πρόβλημα. Σαφώς και έχει υπάρξει μια φθορά στη διάρκεια αυτών των 20 ετών αλλά παρόλα αυτά είναι ακόμα καλύτερα απ’ ότι ήταν στην αρχή. Κάνουμε λοιπόν την ανάρτηση του smash, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές όσων αφορά την ανάρτηση του smash. Αυτό είναι θέμα συζήτησης με το γιατρό, ο οποίος ανάλογα με την εμπειρία του και το περιστατικό, θα επιλέξει ποια είναι η σωστή τεχνική. Αφού λοιπόν κάνουμε την ανάρτηση του smash, αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος και κάνουμε και την ανάρτηση του δέρματος. Κατόπιν βάζουμε κάποιες γάζες, επιδέσμους κτλ. Και το άτομο αυτό μπορεί να φύγει. Αν είναι με τοπική αναισθησία μπορεί άμεσα να φύγει για το σπίτι του. Αν έχει γίνει γενική αναισθησία παραμένει κάποιες ώρες.

Το lifting προσώπουμπορεί να συνδυαστεί και με πολλές άλλες διαδικασίες στο πρόσωπο και συνήθως το συνδυάζουμε. Δηλαδή είναι θα έλεγα λίγες οι φορές που δεν το συνδυάζω με κάτι. Μπορεί κατά κύριο λόγο να γίνει σε συνδυασμό με βλεφαροπλαστική, διότι όταν έχει φθαρεί το πρόσωπο, όταν έχει χαλαρώσει το πρόσωπο, λογικό είναι ότι έχουν φθαρεί και τα βλέφαρα. Επομένως το συνδυάζουμε με βλεφαροπλαστική.

Τα τελευταία χρόνια αυτό το οποίο κάνουμε πάρα πολύ, μια καινούργια τεχνική, είναι να το συνδυάσουμε με εμφύτευση λίπους για να μπορέσουμε να διορθώσουμε και τις ρυτίδες οι οποίες είναι αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου αλλά και προβλήματα του σχήματος. Μπορεί να υπήρχαν και εκ γενετής. Δηλαδή όταν ένα άτομο δεν έχει ζυγωματικά ή έχει μικρό γένειο ή η γραμμή της γνάθου δεν είναι αρκετά ενισχυμένη μπορούμε όλα αυτά να τα διορθώσουμε. Επίσης μπορεί να γίνει με μετωπιαίο λίφτινγκ ή γενικότερα ανόρθωση φρυδιών. Η ανόρθωση φρυδίων δεν γίνεται απαραιτήτως με μετωπιαίο λίνφτινγκ, υπάρχουν και άλλες τεχνικές. Έτσι έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα.

Ο συνδυασμός τεχνικών, ο οποίος είναι κάτι που το εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, διπλασιάζει θα έλεγα το καλό αποτέλεσμα ενός καλώς γενόμενου λίφτινγκ προσώπου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.