Εμφύτευση λίπους

Εμφύτευση λίπους σε πρόσωπο και σώμα.

Η χρήση του λίπους ως υλικό γεμίσματος , είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε να γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε κι άρχισε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο λόγω της βελτίωσης των τεχνικών καθώς και της ανακάλυψης νέων εργαλείων, τα οποία κάνουν τη διαδικασία πιο ατραυματική.

Πλεονεκτήματα της εμφύτευσης λίπους

Το λίπος είναι ένα υλικό το οποίο έχει βασικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι υλικό του ίδιου του οργανισμού, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί αντιδράσεις απόρριψης.

 

  • Η αφαίρεση του λίπους δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον οργανισμό, αντίθετα μάλιστα κάποιες φορές είναι ευεργετική.
 
  • Υπάρχει στον οργανισμό σε μεγάλη ποσότητα στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι ό πλαστικός χειρουργός έχει στη διάθεσή του άφθονο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και για γέμισμα σημείων του σώματος που έχουν ανάγκη μεγάλου όγκου.

 

  • Το λίπος περιέχει μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων. Η ύπαρξη βλαστοκυττάρων στο λιπώδη ιστό από μόνη της συνετέλεσε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων, οι οποίες απέδειξαν ότι η χρήση του λίπους ως υλικό γεμίσματος, είναι πιο σημαντική απ΄ ό,τι νομίζαμε στο παρελθόν. Τα βλαστοκύτταρα αυξάνουν την «επιβίωση» του λίπους και παράλληλα έχουν κι άλλες ωφέλιμες δράσεις.

 

  • Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το ότι το λίπος είναι ένα υλικό το οποίο δεν έχει κόστος αγοράς. Αντιθέτως, άλλα υλικά γεμίσματος, λόγω του κόστους αγοράς τους καθιστούν κάποιες διαδικασίες πολύ ακριβές και ασύμφορες, όταν έχουμε ανάγκη από πολύ μεγάλες ποσότητες για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μηδενικό κόστος αγοράς του λίπους κάνει όποια διαδικασία γίνεται με χρήση λίπους να είναι πιο προσιτή.

ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η λήψη του λίπους, είναι ο ίδιος με μιας κοινής λιποαναρρόφησης, δηλαδή στην αρχή εγχύεται κάποιο υγρό το οποίο προκαλεί σύσπαση στα αγγεία της περιοχής και ταυτόχρονα περιέχει τοπική αναισθησία για να εξαλειφθεί ο πόνος. Κατόπιν, ο πλαστικός χειρουργός με μια μεταλλική, λεπτή σωλήνα πραγματοποιεί την αναρρόφηση του λίπους. Το λίπος μεταφέρεται σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Ακολούθως γίνεται η διήθηση του λίπους αυτού έτσι ώστε να πάρουμε μόνο το μέρος λίπος που μας χρησιμεύει για εμφύτευση. Αντί για διήθηση, πολλοί γιατροί προτιμούν να κάνουν φυγοκέντρηση ή και να χρησιμοποιήσουν διάφορες άλλες συσκευές διήθησης του λίπους. Το λίπος τοποθετείται σε σύριγγες και ο πλαστικός χειρουργός το εγχύει στην περιοχή όπου θέλουμε να δώσουμε όγκο.

Η επέμβαση αυτή συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία και γίνεται με τοπική αναισθησία. Βέβαια, κάποιες φορές , μπορεί να επιθυμούμε μια εκτεταμένη αφαίρεση λίπους οπότε η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σε οργανωμένο νοσοκομείο και με χρήση γενικής ή επισκληριδίου αναισθησίας. Η εκτεταμένη αφαίρεση λίπους γίνεται όταν χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες λίπους και όταν δεν μας ενδιαφέρει μόνο η εμφύτευση λίπους αλλά και γενικότερα η εκτεταμένη αφαίρεση του από πολλές περιοχές.

Μετά την εμφύτευση λίπους

Στις περιοχές όπου παίρνουμε το λίπος μέσω της λιποαναρρόφησης, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας πιεστικός κορσές, ο οποίος πρέπει να παραμείνει για το χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο πλαστικός χειρουργός.
Η αποθεραπεία είναι σχετικά εύκολη, αλλά εξαρτάται από την ποσότητα λίπους που έχει χρησιμοποιηθεί. Σε πολύ μεγάλες λιποαναρροφήσεις , υπάρχει κάποια ενόχληση για λίγες μέρες , η οποία όμως αφορά τη λιποαναρρόφηση και όχι την εμφύτευση λίπους. Στην περιοχή της εμφύτευσης, βέβαια, δεν βλέπουμε άμεσα τα τελικά αποτελέσματα. Αυτό διότι στην αρχή υπάρχει κάποιο οίδημα ( πρήξιμο), εκχυμώσεις (μελανιές). Αυτά σιγά σιγά μειώνονται και μετά από ένα μήνα περίπου η περιοχή εμφύτευσης είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε μετά από 3 έως 6 μήνες περίπου.

Αποτελέσματα της εφύτευσης λίπους

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το λίπος που τοποθετούμε δεν παραμένει στην ολότητά του στο σώμα. Ένα μέρος από αυτό θα απορροφηθεί από τον οργανισμό. Το ποσοστό του λίπους που θα απορροφηθεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τεχνική λήψης του, η τεχνική εμφύτευσης , τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, αν έχουν τοποθετηθεί και βλαστοκύτταρα μέσα σε αυτό ή όχι και διάφορα άλλα. Συνήθως θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι περίπου το 50% από το λίπος που τοποθετήσαμε θα απορροφηθεί ενώ το άλλο 50% θα παραμείνει για πάντα στην περιοχή αυτή. Όσο βέβαια περισσότερο λίπος τοποθετούμε τόσο λιγότερο ως ποσοστό θα παραμείνει στην περιοχή. Πολλά άτομα νομίζουν ότι επειδή θα παραμείνει το 50%, μπορούμε να βάλουμε διπλάσια ποσότητα για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Κάτι τέτοιο όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό, διότι οι πολύ μεγάλες ποσότητες λίπους δεν «υιοθετούνται» εύκολα από τον οργανισμό.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ

Η περιοχή, στην οποία μπορεί να γίνει η εμφύτευση λίπους, πρακτικά μπορεί να είναι η οποιαδήποτε. Συνήθως η εμφύτευση γίνεται στο πρόσωπο αλλά πολύ συχνά γίνεται και στο σώμα.

Περιοχές του προσώπου

Το λίπος στο πρόσωπο χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνουμε αυξητική σε περιοχές όπως τα ζυγωματικά, το πηγούνι, η γραμμή γνάθου, οι κρόταφοι και οι παρειές (μάγουλα). Χρησιμοποιείται για αυξητική χειλιών, για επανόρθωση στη μύτη αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου.

Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου το λίπος μπορεί να γεμίσει ελλείμματα που οφείλονται σε ατυχήματα ή σε γενετικές δυσμορφίες στο πρόσωπο.

Περιοχές σώματος

Το λίπος στο πρόσωπο χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνουμε αυξητική σε περιοχές όπως τα ζυγωματικά, το πηγούνι, η γραμμή γνάθου, οι κρόταφοι και οι παρειές (μάγουλα). Χρησιμοποιείται για αυξητική χειλιών, για επανόρθωση στη μύτη αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου.

Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου το λίπος μπορεί να γεμίσει ελλείμματα που οφείλονται σε ατυχήματα ή σε γενετικές δυσμορφίες στο πρόσωπο.

Βλαστοκύτταρα

Πολλές φορές το λίπος δεν χρησιμοποιείται αυτούσιο αλλά ύστερα από επεξεργασία σε εργαστήριο προκειμένου να ληφθούν τα βλαστοκύτταρα αυτού και να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιοχές του προσώπου ή για να εμπλουτίσουν άλλο λίπος που έχουμε πάρει από άλλες περιοχές του ιδίου σώματος.

Η ταυτόχρονη λήψη λίπους μέσω λιποαναρρόφησης από μια περιοχή και τοποθέτησή του σε κάποια άλλη αποτελεί και την έννοια της λιπογλυπτικής, δηλαδή η αρμονία του σώματος δεν απαιτεί πολλές φορές μόνο το να αφαιρέσουμε λίπος , αλλά και το να προσθέσουμε σε άλλα σημεία, «σμιλεύοντας» το σώμα. Η μέθοδος αυτή της λιποαναρρόφησης και ταυτόχρονης λιπομεταφοράς έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει κάνει την διαδικασία αυτή πολύ δημοφιλή, με αποτέλεσμα η εμφύτευση λίπους να αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των πλαστικών χειρουργών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.