Εισολκή Θηλής Μαστού

Εισολκή θηλής μαστού είναι μία κατάσταση όπου η θηλή του μαστού αντί να προεξέχει, έχει την αντίθετη φορά προς τα έσω του μαστού. Η εισολκή θηλής μαστού μπορεί να είναι μόνιμη ή κατά περίσταση σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες.

Το πρόβλημα της εισολκής, είναι αισθητικό και παράλληλα λειτουργικό. Δηλαδή, μία θηλή που έχει εισολκή δεν μπορεί να θηλάσει, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αισθητικό πρόβλημα, ιδίως στις γυναίκες, όπου μειώνει την αισθητική του συμβόλου της θηλυκότητας, του μαστού.

Αίτια εισολκής θηλής

Η εισολκή θηλής μαστού μπορεί να παρουσιάζεται χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ο οποίος τη δημιούργησε, δηλαδή να είναι θέμα κατασκευής του μαστού. Κάποιες άλλες φορές όμως μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, που έχει υπάρξει μέσα στο μαστό.

Οι συχνότερες αιτίες δημιουργίας εισελκόμενης θηλής:

 • Μορφολογική ανωμαλία ανάπτυξης (συγγενής βραχύτητα των κεντρικών γαλακτοφόρων πόρων)

 • Θηλασμός
 • Ουλή από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα
 • Πτωτικός μαστός
 • Καρκίνος του μαστού
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του μαστού, πχ μαστίτιδα
 • Συγγενή σύνδρομα, όπως Σύνδρομο Weaver, Σύνδρομο Fryns-Aftimos, Σύνδρομο Kennerknecht-Sorgo-Oberhoffer 
 • Γυναικομαστία
 • Φυματίωση
 • Εγκυμοσύνη
 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

 

Πρέπει να τονιστεί ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν η μια θηλή γίνεται εισελκόμενη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα όταν αυτό συμβεί μονόπλευρα, διότι μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στο μαστό. Ένα τέτοιο γεγονός επιβάλει την άμεση επίσκεψη στον ιατρό, ο οποίος θα ελέγξει εάν πρόκειται για αισθητικό πρόβλημα ή εάν υποκρύπτεται κάποια πάθηση.

Οι συχνότερες αιτίες δημιουργίας εισελκόμενης θηλής:

Η εισολκή θηλής μαστού έχει τρία στάδια βαρύτητας της νόσου:

1ο στάδιο: η εισελκόμενη θηλή ανατάσσεται με διέγερση τριβής ή με το κρύο και παραμένει στη σωστή θέση.
2ο στάδιο: η εισελκόμενη θηλή ανατάσσεται δύσκολα με το μηχανισμό τριβής ή κρύου και σχεδόν άμεσα επιστρέφει σε θέση εισολκής.
3ο στάδιο: οι θηλές έχουν έντονη εισολκή και δεν ανατάσσονται με ερεθισμό.

Eισολκή θηλής μαστού - Πως διορθώνεται;

Η διόρθωση της εισελκόμενης θηλής είναι μια ήπια επεμβατική διαδικασία, που γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού με τοπική αναισθησία και χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία ελάχιστη τομή στη βάση της θηλής και μέσα από αυτή αποκόπτει τον ινώδη ιστό, ο οποίος συγκρατεί τη θηλή καθηλωμένη. Με ειδική τεχνική τοποθετεί τους ιστούς με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει ασυνέχεια του ινώδους ιστού, που κόπηκε, με την επιφάνεια της θηλής, για να μην ξαναδημιουργηθεί το πρόβλημα. Ακολούθως φροντίσει να τοποθετήσει καταλλήλως τους ιστούς, να τους στερεώσει με ράμματα και να κάνει την κατάλληλη συρραφή του δέρματος, δίνοντας στη θηλή το αναμενόμενο, υγιές σχήμα.

Eισολκή θηλής μαστού και αισθητική διόρθωση

Η διόρθωση της εισολκής θηλής, διορθώνει το αισθητικό μέρος, αλλά όχι το λειτουργικό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αναγκαστικά κόβεται και η πορεία του αδένα προς τη θηλή. Η επέμβαση δεν μπορεί να διορθώσει το λειτουργικό πρόβλημα, που είχε έτσι κι αλλιώς η γυναίκα, η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να θηλάσει.

Η διόρθωση εισολκής θηλής γίνεται για αισθητικούς λόγους και προσθέτει αυτοπεποίθηση στη γυναίκα αποκαθιστώντας την εικόνα του μαστού ως συμβόλου θηλυκότητας.

Η εισολκή θηλής είναι ένα συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως νεαρές κοπέλες, δηλαδή όταν η θηλή πάει προς τα μέσα.

Αυτό οφείλεται σε ένα ινώδη ιστό που βρίσκεται στον αδένα ο οποίος τραβάει τη θηλή προς τα μέσα. Η κοπέλες αυτές δεν θα μπορέσουν ποτέ να θηλάσουν αλλά αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι και να κάνουμε την επέμβαση θα μπορούν να θηλάσουν.

Η επέμβαση αυτή έχει καθαρά αισθητικούς λόγους για τους οποίους γίνεται. Για να μπορέσουν να έχουν μια ωραιότερη εμφάνιση στο στήθος και κυρίως τις βοηθά στον ερωτικό τομέα. Αισθάνονται πολύ πιο άνετα στο σεξουαλικό τομέα.

Η διαδικασία γίνεται σχετικά εύκολα, δηλαδή διαρκεί 20-30 λεπτά περίπου. Γίνεται με τοπική αναισθησία και συνήθως την κάνουμε στο χώρο του ιατρείου. Εάν κάποιος θέλει μπορεί να γίνει και σε νοσοκομείο, αλλά επειδή είναι μια μικρή περιοχή γίνεται με πολύ ασφάλεια με τοπική αναισθησία χωρίς κανένα άλλο είδος αναισθησίας στο χώρο του ιατρείου. Γίνεται μια πολύ μικρή τομή στο πλάι της θηλής και μέσω αυτής της τομής κόβουμε αυτόν τον ινώδη ιστό ο οποίος τραβάει τη θηλή προς τα μέσα. Μετά γίνεται μια συρραφή.

Το άτομο αυτό μπορεί να πάει στη δουλειά του ακόμα και την ίδια μέρα. Δεν έχει κανένα πρόβλημα. Γενικότερα δεν αποκλείεται καθόλου από τις συνήθεις δραστηριότητες.

Οι παλαιότερες τεχνικές αφαιρούν αυτό το λίπος. Οι νεότερες τεχνικές δεν αφαιρούν το λίπος, απλώς το κατανέμουν εξίσου ομοιόμορφα στην περιοχή. Γιατί? Γιατί οι παλαιότερες τεχνικές που αφαιρούν το λίπος, ναι μεν διορθώνουν την σακούλα αλλά δημιουργούν ένα άδειο μάτι, το οποίο δεν είναι υγιές. Το νεανικό μάτι δεν είναι άδειο. Εμείς θέλουμε να πλησιάσουμε στην εικόνα του νεανικού ματιού. Το νεανικό μάτι δεν είναι άδειο, είναι γεμάτο. Το νεανικό βλέφαρο θα έλεγα, λέγοντας μάτια εννοώ τα βλέφαρα. Επομένως κάνουμε διασπορά του λίπους.

Υπάρχουν φορές στις οποίες προσθέτουμε κιόλας λίπος για να έχουμε μια εξομάλυνση της περιοχής. Αυτό είναι κάτι βέβαια το οποίο το συζητάμε με λεπτομέρεια με το άτομο το οποίο πρόκειται να κάνει τη διαδικασία σε όλα τα άτομα. Υπάρχουν άτομα στα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε λίπος. Υπάρχουν άτομα στα οποία διασπείρουμε το λίπος και υπάρχουν άτομα στα οποία πρέπει να προσθέσουμε λίπος. Αφότου λοιπόν τελειώσουμε την βλεφαροπλαστική, γίνεται μια συρραφή στην περιοχή με πολύ λεπτά ραμματάκια, τα οποία θα τα αφαιρέσουμε μετά από 5 μέρες περίπου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.