Διορθωτική ρινοπλαστική

Η διορθωτική ρινοπλαστική θεωρείται μια από τις δυσκολότερες, αν όχι η δυσκολότερη επέμβαση που υπάρχει στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής.

Mετά από προηγούμενη αποτυχημένη πλαστική στη μύτη

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πλαστικός χειρουργός καλείται να προβεί σε διορθωτική επέμβαση στη μύτη προκειμένου να βελτιώσει το αποτέλεσμα μιας προγενέστερης ρινοπλαστικής. Αυτό γίνεται με τη λεγόμενη Διορθωτική Ρινοπλαστική.

Ο πλαστικός χειρουργός απαιτείται να έχει εξαιρετικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο και ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες. Καμία διορθωτική ρινοπλαστική δεν είναι ακριβώς ίδια με κάποια άλλη, καθώς το πρόβλημα που παρουσιάζει η κάθε μύτη είναι πάντα διαφορετικό.

Γιατί πρέπει να βελτιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης ρινοπλαστικής; Γιατί δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα η αρχική ρινοπλαστική; Σε αυτές τις περιπτώσεις το μη επιθυμητό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Είναι συνδυασμός του πως ήταν η αρχική μύτη, πως έγινε η επέμβαση, καθώς και με ποιο τρόπο έκανε την επούλωσή του ο κάθε οργανισμός. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων φέρνει πάντα σε ένα αποτέλεσμα που είναι μοναδικό.

Επίσης, η διόρθωση μπορεί να αφορά μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο της μύτης ή σε ολόκληρη τη μύτη. Μπορεί να αποσκοπεί στη μείωση του σκελετού της ή στην αύξηση αυτού, όταν έχει γίνει υπερβολική αφαίρεση. Μερικές φορές μπορεί να χρειάζεται η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων όπως πλαστικού χειρουργού και ωτορινολαρυγγολόγου, όταν συνυπάρχουν και αναπνευστικά προβλήματα.

Επομένως, η διορθωτική ρινοπλαστική πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον πλαστικό χειρουργό ως μοναδική επέμβαση.

Είδη μοσχευμάτων

Ο πλαστικός χειρουργός εκτός των χειρουργικών χειρισμών διαθέτει και νέα είδη μοσχευμάτων, που μπορεί να χρησιμοποιήσει εάν παραστεί ανάγκη.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες μοσχευμάτων:

•    τα μοσχεύματα που προέρχονται από ιστούς του ιδίου του οργανισμού και 

•    τα μοσχεύματα που προέρχονται από συνθετικά υλικά. 

Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί προτιμούν τα μοσχεύματα από τον ίδιο τον οργανισμό, όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Τα μοσχεύματα αυτά συνήθως αποτελούνται από χόνδρο. Τα συνήθη σημεία λήψης του χόνδρου είναι το διάφραγμα της μύτης, το αφτί του ιδίου ατόμου και το στέρνο. Τα μοσχεύματα από ιστούς του ίδιου του οργανισμού έχουν το πλεονέκτημα ότι γίνονται πλήρως αποδεκτά από τον οργανισμό.

Τα μοσχεύματα από συνθετικά υλικά συνήθως χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μοσχευμάτων από τον ίδιο τον οργανισμό. Τα συνθετικά μοσχεύματα είναι συνήθως φτιαγμένα από σιλικόνη, goretex, mersilene, dacron και διάφορά άλλα. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι μερικές φορές μπορεί να μολυνθούν ή να εκτεθούν (να βγουν δηλαδή έξω από το δέρμα). Στην περίπτωση που μολυνθούν, η μόνη θεραπεία που μπορεί να γίνει είναι η αφαίρεσή τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την επέμβαση ή ακόμη και μερικά χρόνια μετά από αυτήν.

Διόρθωση ρινός με ενέσιμα

Για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου χρειάζονται μικρές αλλαγές, η χρήση υαλουρονικού οξέος μπορεί να είναι μία πολύτιμη τεχνική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέβαια μόνο εκεί όπου χρειάζεται προσθήκη όγκου στη μύτη και όχι αφαίρεση όγκου. Οι περιπτώσεις που ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να επέμβει με ενέσιμα υλικά για να διορθώσει το αποτέλεσμα μιας ρινοπλαστικής είναι πολύ συγκεκριμένες. Επομένως, είναι μια μέθοδος που δεν απευθύνεται σε όλα τα είδη προβλημάτων.

Το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία, η οποία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, χωρίς χειρουργείο και δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα. Μπορεί βέβαια να μην είναι ένα μόνιμο αποτέλεσμα λόγω της σταδιακής αποδόμησης του υαλουρονικού, όμως συνήθως έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια που κρίνεται ικανοποιητική από όσα άτομα την έχουν χρησιμοποιήσει.

Απαραίτητες συνθήκες για διορθωτική ρινοπλαστική

Οι βασικές προϋποθέσεις, στις οποίες πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ένα άτομο που θέλει να προχωρήσει σε διορθωτική ρινοπλαστική, είναι:

1.    να έχει απόλυτη γνώση του τι θέλει,

2.    να υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και όχι να προσπαθεί να διορθώσει ασήμαντα προβλήματα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι καμία μύτη δεν είναι απόλυτα τέλεια και γι’ αυτό είναι ανώφελο να κυνηγάμε την απόλυτη τελειότητα. Ακόμη, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ανάλογα με την επούλωση, που κάνει κάθε άτομο, μπορεί να υπάρχει μία μικρή απόκλιση στα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ακόμα και στα χέρια του καλύτερου πλαστικού χειρουργού,

3.    να φροντίσει να επιλέξει έναν πλαστικό χειρουργό, ο οποίος να έχει πείρα στο αντικείμενο και

4.    να προσπαθήσει να συζητήσει αρκετά μαζί με τον πλαστικό χειρουργό της επιλογής του, ώστε να κατανοήσει ο ιατρός αυτό που ο ενδιαφερόμενος θέλει και αντίστοιχα ο ενδιαφερόμενος να κατανοήσει αυτό που η πλαστική χειρουργική μπορεί να προσφέρει κι είναι εφικτό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.