Αυξητική στήθους

O μαστός στη γυναίκα είναι σύμβολο θηλυκότητας και επομένως μια επιτυχημένη αυξητική στήθους παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της.

Πότε επιλέγουμε να κάνουμε αυξητική στήθους;

Πολλές νέες κοπέλες με πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο μαστό αισθάνονται πολύ μειονεκτικά στη σχέση τους με το αντίθετο φύλο. Εξάλλου, πολλά άτομα θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους, διότι θεωρούν ότι τους βοηθάει όχι μόνο στη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως στον τρόπο που αυτοί βλέπουν το σώμα τους, γεμίζοντάς τους αυτοπεποίθηση και αίσθημα ασφάλειας για την εικόνα που εκπέμπουν.

 

Μια γυναίκα μπορεί να καταφύγει στην αυξητική στήθους για διάφορους λόγους, όπως να θέλει να διορθώσει μια υπερβολική μείωση του όγκου των μαστών, το λεγόμενο «άδειασμα», μετά από μεγάλη απώλεια βάρους ή ως αποτέλεσμα εγκυμοσύνης ή να επιθυμεί την αύξηση του μεγέθους των μαστών της, που μπορεί ανέκαθεν, λόγω γονιδιακών αιτίων, να είναι ατροφικοί ή μικρότεροι του επιθυμητού.

Αν και κατά καιρούς έχουν προταθεί ή προτείνονται, διάφορες άλλες μέθοδοι αύξησης στήθους, η πιο δημοφιλής και συνηθισμένη μέθοδος αυξητικής στήθους στις μέρες μας παγκοσμίως είναι με ενθέματα σιλικόνης.

Αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης

Η επέμβαση είναι πολύ δημοφιλής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στις Η.Π.Α. η πλαστική στήθους γενικά και η μεγέθυνση μαστών ειδικά, είναι συνεχώς τα τελευταία χρόνια από τις 3 συχνότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, κατακτώντας ακόμα και την 1η θέση στην προτίμηση των γυναικών. Όμως η επιτυχημένη επέμβαση προϋποθέτει και σωστή ενημέρωση. Γενικά τα ενθέματα στήθους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Αυτά που περιέχουν σιλικόνη και αυτά που περιέχουν φυσιολογικό ορό.

Και τα δύο είδη είναι εξίσου ασφαλή. Υπάρχουν όμως μερικές διαφορές μεταξύ τους που αφορούν την υφή και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Oι περισσότεροι Πλαστικοί Χειρουργοί πάντως χρησιμοποιούν κυρίως ενθέματα σιλικόνης.

Άλλη διαφοροποίηση των ενθεμάτων στήθους αφορά στο σχήμα τους. Υπάρχουν τα στρογγυλά ενθέματα και τα ενθέματα σε σχήμα σταγόνας. Η επιλογή του ενός ή του άλλου εξαρτάται από το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο μαστό.

Όσον αφορά την επιφάνεια των ενθεμάτων, αυτά διακρίνονται σε τραχείας επιφανείας και λείας επιφανείας. Τα τραχείας επιφανείας θεωρούνται καλύτερα, διότι υπάρχει μειωμένη πιθανότητα δημιουργίας κάψας (δηλαδή ο μαστός να γίνει πιο σκληρός).

Τα σύγχρονα ενθέματα είναι πολύ ανθεκτικά και είναι πολύ απίθανο ένα ένθεμα να σπάσει έστω και αν δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση (παράδειγμα χτύπημα σε τροχαίο).

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν ισχύουν κάποιες περίεργες φήμες που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, όπως πχ για ενθέματα μαστών που σπάνε μέσα σε αεροπλάνα.

Το ένθεμα μπορεί να μπει στο μαστό από τρία διαφορετικά σημεία: την υπομάστιο πτυχή, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο του μαστού εκεί που αυτός διπλώνει, από την περίμετρο της θηλής και από τη μασχάλη.

Η επιλογή του σημείου απ’ όπου θα μπει το ένθεμα είναι σημαντική και γίνεται μετά από αρκετή συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό.

Αποθεραπεία μετά την πλαστική επέμβαση αυξητικής στήθους

O βαθμός ενόχλησης και ο πιθανός πόνος μετά την επέμβαση εξαρτώνται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Με τη χρήση κατάλληλων παυσίπονων, ο πόνος κυμαίνεται από πολύ λίγο έως μέτριου βαθμού. Το μέγεθος των ενθεμάτων στην αυξητική στήθους, εξαρτάται κυρίως από τις επιθυμίες του ιδίου του ατόμου, αλλά και από τη διάμετρο του θώρακα. Εάν το ένθεμα είναι υπερβολικά μεγάλο, φαίνεται αφύσικο. Γι’ αυτό μεγάλη προσοχή δίνεται πάντα σε μια αυξητική μαστών, το αποτέλεσμα μετά να δείχνει φυσιολογικό, αρμονικό και ταιριαστό με το υπόλοιπο σώμα.

Υπάρχουν και ενθέματα τα οποία μπορούν να αυξομειώνονται σε όγκο και μετά την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να μπορέσει η γυναίκα να επιστρέψει στην εργασία της.

Επίσης, για ένα μήνα τουλάχιστο, πρέπει να φοράει στηθόδεσμο και να μην αθλείται επίσης για περίπου ένα μήνα. Αρχικά θα υπάρχει κάποιο πρήξιμο στους μαστούς, το οποίο σύντομα υποχωρεί.

Όσον αφορά στην πιθανότητα “πτώσης” ή χαλάρωσης του μαστού, έχει αποδειχθεί ότι το ένθεμα λειτουργεί ως στήριγμα στο μαστό και επομένως αυτός “πέφτει” πιο δύσκολα από ότι αν δεν είχε.

Επειδή το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον αδένα του μαστού, δεν αλλάζει σε τίποτα τη λειτουργία αυτού και επομένως δεν επηρεάζει καθόλου το θηλασμό.

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές. Αν συμβούν αντιμετωπίζονται χωρίς κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Στις λίγες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει κάποια επιπλοκή π.χ. μόλυνση, δημιουργία κάψας, αυτή θα αντιμετωπιστεί από το γιατρό, προκειμένου να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φυσικό αποτέλεσμα μετά την αυξητική μαστών (αύξηση μεγέθους του στήθους)

Σε μία σωστά εφαρμοσμένη τεχνική αύξησης στήθους και όταν δε γίνονται υπερβολές, όσον αφορά το μέγεθος, κανείς μη ειδικός δεν μπορεί να διακρίνει τον μαστό που έχει αυξηθεί με ένθεμα σιλικόνης, από αυτόν που δεν έχει.

Η αυξητική μαστών είναι μία επέμβαση με πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης. Έχει θετική επίπτωση όσον αφορά στην αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, η οποία είναι εμφανέστατη μετά την επέμβαση και τις περισσότερες φορές συμβάλει θετικά στη σχέση του ζευγαριού.

Η αυξητική στήθους είναι μια επέμβαση που απευθύνεται στις γυναίκες εκείνες που θέλουν να αυξήσουν τον όγκο του μαστού τους. Συνήθως έχουμε 2 κατηγορίες γυναικών που έρχονται για την επέμβαση αυτή. Η μια κατηγορία είναι νεαρές γυναίκες στην ηλικία από 20 έως 30 ετών, που ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο μαστού, πάντα είχαν πολύ μικρούς μαστούς και οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν επιτέλους ένα σημαντικό όγκο, ένα μαστό δεν λέω πολύ μεγάλο, ένα καλό όγκο προκειμένου να αισθανθούν περισσότερο γυναίκες.

Είναι πολύ σημαντική η επίδραση του όγκου του μαστού, του μαστού γενικότερα στην ψυχολογία μιας γυναίκας. Είναι σύμβολο θηλυκότητας. Μια γυναίκα που δεν έχει μαστούς αισθάνεται λιγότερο γυναίκα. Αυτό το έχω δει πάρα πολλές φορές, ιδίως σε νεαρές κοπέλες. Αυτό είναι που δεν μπορούν να το καταλάβουν οι γύρω από τις γυναίκες αυτές. Το περιβάλλον δεν το καταλαβαίνει, όμως αυτή η γυναίκα, που έχει πολύ μικρό όγκο στήθους θέλει οπωσδήποτε να το φτιάξει και πραγματικά βλέπει μια τεράστια ψυχική ανάταση.

Η άλλη κατηγορία είναι γυναίκες που είχαν ένα ικανοποιητικό όγκο μαστών, αλλά το έχασαν μετά από μια εγκυμοσύνη. Συνήθως μετά από εγκυμοσύνη ο όγκος του μαστού μειώνεται. Το στήθος ατροφεί, κυρίως το λίπος που βρίσκεται μέσα στο μαστό ατροφεί. Αυτές είναι οι γυναίκες που είχαν κάτι αλλά το έχασαν. Ενώ η πρώτη κατηγορία είναι γυναίκες που ποτέ δεν είχαν ικανοποιητικό όγκο μαστού.

Τελικά, όποιος και να είναι ο λόγος, είτε αυτοί που αναφέραμε ή και άλλοι λόγοι, η αυξητική στήθους είναι μια διαδικασία, η οποία γίνεται αρκετά συχνά. Την ζητάνε πάρα πολλές γυναίκες. Είναι συνήθως η πρώτη ή δεύτερη σε συχνότητα αισθητική επέμβαση που γίνεται παγκοσμίως. Πρώτη-δεύτερη λέω γιατί μια χρονιά μπορεί να είναι η λιποαναρρόφηση, μία άλλη χρονιά η αυξητική στήθους. Πάντως είναι πάντα στις 2 πρώτες θέσεις.

Καταρχάς, η αυξητική στήθους γίνεται με χρήση ενθεμάτων. Υπάρχουν και αυξητικές που γίνονται με άλλους τρόπους, όπως με εμφύτευση λίπους ή με υαλουρονικό, αλλά αυτές δεν αποτελούν ούτε το 1% των περιπτώσεων. Στο 99% των περιπτώσεων η αυξητική στήθους γίνεται με χρήση ενθεμάτων. Τα ενθέματα αυτά είναι ενθέματα σιλικόνης. Αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα, το οποίο αποτελείται από συμπαγή σιλικόνη και από το εσωτερικό που αποτελείται από σιλικόνη σε ρευστή μορφή. Σαφώς, τα σύγχρονα ενθέματα είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα. Η τεχνολογία και σε αυτό τον τομέα έχει προχωρήσει. Τα ενθέματα αυτά λοιπόν, αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα. Έχουμε δύο είδη εξωτερικού περιβλήματος. Έχουμε ή τα τραχείας επιφανείας, όπου αυτό είναι πιο άγριο στην επιφάνεια, ή τα λείας επιφανείας ενθέματα.

Επίσης, τα ενθέματα διαφοροποιούνται ως προς το σχήμα. Έχουμε ενθέματα στρογγυλά, που έχουν στρογγυλό σχήμα και έχουμε και ενθέματα ανατομικά ή σταγονοειδή. Το πιο από τα δύο θα επιλέξουμε εξαρτάται από το προϋπάρχον σχήμα του μαστού, καθώς και από το σχήμα, το οποίο θέλουμε να δώσουμε. Τα ανατομικά ενθέματα έχουν το σημείο προβολής, το σημείο που προβάλουν είναι πιο χαμηλά ενώ στα στρογγυλά ενθέματα είναι λίγο πιο ψηλά. Έχει να κάνει καθαρά με το σχήμα του μαστού.

Επίσης, τα ενθέματα διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος. Έχουμε διαφορετικού μεγέθους ενθέματα και διαφοροποιούνται και ανάλογα με την προβολή. Έχουμε ενθέματα χαμηλής προβολής, μεσαίας, υψηλής, πολύ υψηλής. Επίσης, ανάλογα με το τι στήθος θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Τα ενθέματα τοποθετούνται μέσω μιας τομής. Η τομή αυτή μπορεί να βρίσκεται σε 3 διαφορετικά σημεία. Μπορεί να βρίσκεται στην λεγόμενη υπομάστιο πτυχή, δηλαδή στο σημείο που κάνει την πτύχωση ο μαστός. Στο σημείο που διπλώνει ο μαστός. Μπορεί να βρίσκονται στη θηλή, στο όριο μεταξύ θηλαίας άλω, που είναι αυτό το σκουρόχρωμο γύρω από τη θηλή. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται στην μασχάλη. Οι πιο συνηθισμένες οδοί πρόσβασης είναι η υπομάστιος και η θηλή. Το αναφέρουμε αυτό διότι στο σημείο στο οποίο θα γίνει η τομή θα υπάρχει ένα σημαδάκι. Το σημάδι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, αλλά θα πρέπει με το ενδιαφερόμενο άτομο να αποφασίσουμε που θέλουμε να είναι αυτό το σημάδι.

Αφού λοιπόν γίνει η τομή, τοποθετείται το ένθεμα. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, τον οποίο θα πρέπει να προσέξουμε, είναι σε ποιο επίπεδο θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Υπάρχουν κατά βάση δυο επίπεδα. Είναι η τοποθέτηση πάνω από τον μυ, πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ. Ο μείζων θωρακικός μυς βρίσκεται στο θώρακα. Υπάρχει λοιπόν η τοποθέτηση πάνω από αυτό τον μυ ή η τοποθέτηση κάτω από αυτό τον μυ. Σαφώς υπάρχουν και παραλλαγές. Παράδειγμα υπάρχει η τοποθέτηση κάτω από την περιτονία του μυός, αλλά στην πράξη είναι μια τοποθέτηση πάνω από το μυ. Υπάρχει ακόμα η τεχνική διπλού πλάνου, διπλού επιπέδου (dual plane technique), η οποία στη βάση είναι τοποθέτηση κάτω από τον μυ. Γι’ αυτό το λόγο δεν πιάνω τις επιμέρους τοποθετήσεις, λέω τις 2 βασικές, δηλαδή την τοποθέτηση πάνω ή κάτω από τον μυ.

Κάθε τοποθέτηση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Η τοποθέτηση για παράδειγμα πάνω από τον μυ έχει κάποια πλεονεκτήματα, όσον αφορά ότι πονάει λιγότερο, ότι έχει λιγότερο χρόνο χειρουργείου και διάφορα τέτοια και κάποια άλλα, τα οποία τα συζητάμε συνήθως με το ενδιαφερόμενο άτομο για να είναι καλά πληροφορημένο. Η τοποθέτηση κάτω από τον μυ έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα όπως μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας κάψουλας ή ότι ο μαστός διαγράφεται καλύτερα στην μαστογραφία ή ότι δεν διαγράφεται ο άνω πόλος. Ιδίως σε πολύ αδύνατα άτομα, θεωρώ ότι η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται απαραιτήτως πάνω από το μυ. Διαφορετικά έχουμε αυτό το αντιαισθητικό φαινόμενο του να είναι σαν μπάλα, να διαγράφεται δηλαδή το ένθεμα. Αυτό, το να διαγράφεται το ένθεμα, είναι απαράδεκτο να συμβαίνει και έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο τοποθέτησης. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε, σε συνεννόηση με το συγκεκριμένο άτομο και με βάση την ανατομία του θώρακα, ποια είναι η κατάλληλη τοποθέτηση, ο κατάλληλος τρόπος και επίπεδο τοποθέτησης. Στην επέμβαση λοιπόν έχουμε αποφασίσει και τοποθετούμε το ένθεμα στο σημείο αυτό.

Η επέμβαση γίνεται κατά τον τρόπο που περιγράψαμε. Κατόπιν πηγαίνει στο δωμάτιο, παραμένει μερικές ώρες και κατόπιν το απόγευμα μπορεί να φύγει και να πάει σπίτι της. Το 80-90% φεύγουν την ίδια μέρα. Αν επιθυμεί, αν αισθάνεται ότι το νοσοκομείο της αρμόζει περισσότερο ως περιβάλλον, παραμένει μια διανυκτέρευση και την άλλη μέρα το πρωί μπορεί να φύγει. Τα περισσότερα όμως άτομα φεύγουν αυθημερόν. Τις επόμενες μέρες στο σπίτι, μπορεί να κυκλοφορεί και πρέπει να κυκλοφορεί στο σπίτι, αλλά να μην κάνει βαριές δουλειές. Ήδη αυτό από την επόμενη μέρα.

Επιστροφή στην εργασία? Εξαρτάται από το είδος της εργασίας, από την ιδιαιτερότητα του ατόμου, την ιδιοσυγκρασία του κτλ. Τα περισσότερα άτομα που κάνουν μια δουλειά γραφείου, οι περισσότερες γυναίκες που δουλεύουν σε γραφείου, μετά από 3-4 το πολύ 5 μέρες, μπορούν να επιστρέψουν. Έχω δει άτομα να επιστρέφουν μετά από 1-2 μέρες. Έχω δει και άτομα να επιστρέφουν μετά από 1 βδομάδα.

Η επέμβαση γίνεται κατά τον τρόπο που περιγράψαμε. Κατόπιν πηγαίνει στο δωμάτιο, παραμένει μερικές ώρες και κατόπιν το απόγευμα μπορεί να φύγει και να πάει σπίτι της. Το 80-90% φεύγουν την ίδια μέρα. Αν επιθυμεί, αν αισθάνεται ότι το νοσοκομείο της αρμόζει περισσότερο ως περιβάλλον, παραμένει μια διανυκτέρευση και την άλλη μέρα το πρωί μπορεί να φύγει. Τα περισσότερα όμως άτομα φεύγουν αυθημερόν. Τις επόμενες μέρες στο σπίτι, μπορεί να κυκλοφορεί και πρέπει να κυκλοφορεί στο σπίτι, αλλά να μην κάνει βαριές δουλειές. Ήδη αυτό από την επόμενη μέρα.

Επιστροφή στην εργασία? Εξαρτάται από το είδος της εργασίας, από την ιδιαιτερότητα του ατόμου, την ιδιοσυγκρασία του κτλ. Τα περισσότερα άτομα που κάνουν μια δουλειά γραφείου, οι περισσότερες γυναίκες που δουλεύουν σε γραφείου, μετά από 3-4 το πολύ 5 μέρες, μπορούν να επιστρέψουν. Έχω δει άτομα να επιστρέφουν μετά από 1-2 μέρες. Έχω δει και άτομα να επιστρέφουν μετά από 1 βδομάδα.

Σχετικά με το θέμα του πόνου. Υπάρχει συνήθως κάποια ενόχληση. Όχι πάντα όμως. Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποια ενόχληση, η οποία όμως με απλά παυσίπονα αντιμετωπίζεται. Στις λίγες περιπτώσεις που ο πόνος είναι κάπως πιο έντονος, δίνουμε κάποια πιο ισχυρά παυσίπονα και πάλι αντιμετωπίζεται. Φροντίζουμε η γυναίκα αυτή να μην ταλαιπωρηθεί από τον πόνο, είναι απαραίτητο να μην ταλαιπωρηθεί. Θέλουμε να αισθάνεται άνετα και θέλουμε να έχει και κινητικότητα, να μην κάθεται καθηλωμένη κάπου. Επομένως αντιμετωπίζουμε τον πόνο με πάρα πολύ προσοχή και δεν έχουμε ποτέ ιδιαίτερα έντονο πόνο.

Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά που παίρνω βλέποντας ιδίως νεαρά άτομα, τα οποία το θέλουν πάρα πολύ, να έχουν μια τόσο μεγάλη ψυχική ανάταση. Να μου λένε ότι “ξέρεις γιατρέ, αισθάνομαι τώρα πραγματικά γυναίκα” μετά από μια αυξητική στήθους. Αυτή η ευχαρίστηση που βλέπω στις κοπέλες αυτές είναι κάτι που μου γυρίζει πίσω και αισθάνομαι πραγματικά και εγώ μεγάλη ευχαρίστηση σε βαθμό μπορώ να πω ότι όλα τα περιστατικά αυξητικής στήθους τα θυμάμαι ένα ένα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.