Ανισομαστία

Σύνδρομο Poland

Τι είναι το Σύνδρομο Poland;

Σύνδρομο Poland ονομάζεται μια εκ γενετής ανατομική ανωμαλία. Αυτό που ενδιαφέρει την πλαστική χειρουργική είναι η αισθητική διόρθωση που μπορεί να χρειαστεί λόγω της έλλειψης λίπους και μυών στη μία πλευρά του θώρακα. Στο Σύνδρομο Poland το πρόβλημα παρουσιάζεται με 2πλάσια συχνότητα στη δεξιά μεριά του θώρακα σε σχέση με την αριστερή. Επίσης, το πρόβλημα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του εξαιτίας του άγγλου χειρουργού sir Alfred Poland, που πρώτος το περιέγραψε το 1841. Πιθανολογείται ότι η αιτία για τη δημιουργία του συνδρόμου είναι η μειωμένη αιμάτωση στην υποκλείδιο αρτηρία κατά την διάρκεια της έκτης εβδομάδας της κύησης, που προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη του θώρακα και του άνω άκρου.

Εικόνα και ευρήματα του συνδρόμου Poland

Η εικόνα ενός ατόμου με σύνδρομο Poland διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να εκδηλώνεται μικρού βαθμού ανικανότητα ή δυσλειτουργία. Η νοημοσύνη δεν επηρεάζεται.

>> Τα συμπτώματα είναι κυρίως δύο ειδών :

  1. Μύες: μέρος των μυών του θώρακα είναι επηρεασμένοι έως και απόντες. Μέρος του μείζονος θωρακικού κι όλος ο ελάσσων θωρακικός μπορεί να απουσιάζουν
  2. Μαστός: ο μαστός ή και η θηλή είναι ελλιπώς ανεπτυγμένοι.

>> Επίσης στην ανισομαστία μπορεί να παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα, όπως:

  1.  γειτονικοί μύες μπορεί να απουσιάζουν, όπως ο πρόσθιος οδοντωτός, που καταλήγει στις πλευρές, καθώς και μύες της πλάτης (πχ ο πλατύς ραχιαίος).
  2.  απουσία κάποιων πλευρών,
  3.  η ωμοπλάτη (το οστό του ώμου) μπορεί να είναι μικρό και σε ψηλότερη θέση,
  4.  ο βραχίονας και το χέρι μπορεί να είναι ελλιπώς ανεπτυγμένα,
  5.  τα δάχτυλα στην ίδια πλευρά μπορεί να είναι κοντύτερα,
  6.  οι τρίχες κάτω από τον βραχίονα μπορεί να απουσιάζουν κατά τόπους. 
  7.  

Η ακτινογραφία θώρακος και η αξονική τομογραφία βοηθούν στη διάγνωση.

Η βαρύτητα του συνδρόμου διαφέρει από άτομο σε άτομο κι έτσι άτομα με ελαφριάς μορφής συμπτώματα, έχουν ελάχιστο λειτουργικό υπόλειμμα, με το οποίο έχουν μάθει να ζουν, αφού γεννήθηκαν με αυτό. Τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν προσέρχονται στον γιατρό και μένουν αδιάγνωστες.

Θεραπεία του Συνδρόμου Poland

Αποκατάσταση μαστού συνδρόμου Poland με ενθέματα

Η βαρύτητα του προβλήματος θα καθορίσει και την κατάλληλη θεραπεία. Στις ελαφρές μορφής περιπτώσεις η αύξηση του μαστού και η δημιουργία θηλής συνήθως είναι αρκετές για να διορθώσουν το αισθητικό πρόβλημα. Συνήθως ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει την ίδια διαδικασία αυξητικής μαστών όπως σε άτομα που έχουν ατροφικούς μαστούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενθέματα σιλικόνης διαφορετικά για γυναίκες και για άνδρες.


Αποκατάσταση μαστού συνδρόμου Poland με εμφύτευση λίπους

Η εμφύτευση λίπους είναι μια ξεχωριστή τεχνική που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος έχει αναπτύξει κι εφαρμόσει επιτυχώς μια ιδιαίτερη τεχνική εμφύτευσης λίπους συνδυασμένη με εμφύτευση βλαστοκυττάρων με εξαιρετική επιτυχία, η οποία είναι γνωστή ως “Christopoulos Poland reconstruction”. 

Σε περίπτωση απουσίας θηλής, η πιο συνηθισμένη αισθητική διόρθωση είναι η δημιουργία θηλής με tattoo.
Σε πιο βαριές περιπτώσεις του συνδρόμου, όταν υπάρχει έλλειψη μυών, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μύες της άλλης υγιούς πλευράς ή να μεταφέρει μύες από οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν τεχνητές πλευρές.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να επέμβει για να διορθώσει και πρόβλημα στα δάκτυλα. Μπορεί να τα ανακατασκευάσει με διάφορους τρόπους ή να τα χωρίσει σε περιπτώσεις συνδακτυλίας.

Στους άρρενες η επανόρθωση μπορεί να γίνει ακόμα και στην ηλικία των δεκατριών ετών. Στις γυναίκες αντίθετα θα πρέπει κανείς να περιμένει να ολοκληρώσει ο μαστός την ανάπτυξή του.

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός και κυρίως μιας ασθενούς με  συνδρόμο Poland αλλάζει θετικά τον ψυχισμό και επανεντάσσει το άτομο σε κοινωνικές και προσωπικές διαδικασίες από τις οποίες συνήθως είχε αυτοαποκλειστεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.