Αφαίρεση Tattoo

Τι χρειάζεται να ξέρετε για την αφαίρεση tattoo;

Κάποιες φορές ένα τατουάζ είναι αποτέλεσμα μιας βιαστικής απόφασης, αυθορμητισμού, μόδας ή ιδιαίτερης συγκυρίας. Μπορεί να είναι ακόμα λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή τραυματισμού, τα σημάδια των οποίων προσπαθούμε να καλύψουμε.

Όποια και αν είναι τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο να κάνει ένα tattoo, επειδή οι συνθήκες αλλάζουν, υπάρχουν άντρες και γυναίκες που κάποια στιγμή επιθυμούν να αφαιρέσουν το τατουάζ που έχουν κάνει. Οι λόγοι για τους οποίους τα άτομα ζητούν την αφαίρεση tattoo μπορεί να είναι:

Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι περίπου 1 στα 2 άτομα έχει μετανιώσει που έκανε το τατουάζ, ενώ περίπου 1 στα 3 άτομα θέλει να το αφαιρέσει.

Προϋποθέσεις για αφαίρεση tattoo

Ο υποψήφιος για αφαίρεση τατουάζ πρέπει να είναι καταρχάς ενημερωμένος από τον πλαστικό χειρουργό για το δυνατό και προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Επίσης, σε περίπτωση αφαίρεσης με laser, θα πρέπει να διαθέτει υπομονή διότι δεν είναι εφαρμογή της μίας φοράς και χρειάζεται επαναληψιμότητα.

Ο πλαστικός χειρουργός, αφού εξετάσει το τατουάζ, θα αναλύσει στον υποψήφιο τις ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχει, τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει λόγω θέσης, χρώματος και υλικού του τατουάζ.

Προϋποθέσεις για αφαίρεση tattoo

Οι τρόποι αφαίρεση tattoo εξαρτώνται από:

 • τη θέση του τατουάζ,
 • το μέγεθος του τατουάζ,
 • το χρώμα του τατουάζ,
 • τον τύπο δέρματος του τατουάζ,
 • το είδος του υλικού (μελάνι) που χρησιμοποιήθηκε,
 • το βάθος εναπόθεσης της μελάνης στο δέρμα,
 • τις επιθυμίες του υποψηφίου για αφαίρεση ατόμου

Χειρουργική αφαίρεση tattoo

Αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο που εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις με μεγάλη ελαστικότητα του δέρματος καθώς και σε πολύ μικρά τατουάζ. Σε περιπτώσεις μεγάλων τατουάζ η επέμβαση είναι αρκετά μεγάλη και απαιτητική με ενδεχόμενη χρήση μοσχεύματος ή διατατήρων δέρματος, που καθιστά τη διαδικασία χρονοβόρα και τον υποψήφιο να πρέπει να διαθέτει υπομονή κι επιμονή.

Λόγω της αφαίρεσης δέρματος υπάρχει στο σημείο της αφαίρεσης μια ουλή, όπως μετά από μια χειρουργική επέμβαση, την οποία ο πλαστικός χειρουργός προσπαθεί να “κρύψει” και να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο εμφανή.

Η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το χρώμα του τατουάζ είναι τέτοιο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με τη χρήση laser ή όταν το ενδιαφερόμενο άτομο θέλει άμεσο αποτέλεσμα.

Η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση “πιο βαθειάς” αναισθησίας, ανάλογα με την περίπτωση και τις επιθυμίες του ατόμου.

Αφαίρεση tattoo με λέιζερ (laser)

Τα σύγχρονα μηχανήματα laser έχουν σαν στόχο τη διάσπαση της χρωστικής ουσίας με την οποία έχει δημιουργηθεί το τατουάζ, χωρίς να αφήνει ουλές και σημάδια.

Η αφαίρεση tattoo με laser δεν είναι διαδικασία της μίας φοράς.

Η αφαίρεση γίνεται σταδιακά με επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με μεσοδιάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.

Το μεσοδιάστημα μπορεί, αν θέλει ο ασθενής, να είναι μεγαλύτερο του μηνός, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερο λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας διάσπασης, απορρόφησης και μεταβολισμού του οργανισμού, η οποία δεν μπορεί να επιταχυνθεί.

Ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών για την αφαίρεση ενός τατουάζ και το τελικά εφικτό αποτέλεσμα εξαρτώνται από τα παρακάτω:

 • καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν χρώματα που δεν απορροφούν την απαιτούμενη ενέργεια έτσι ώστε να διασπαστούν και μπορεί να παραμείνουν ή να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.

 

 • Σημείο του τατουάζ: Στα σημεία του δέρματος που είναι πιο πτωχή η κυκλοφορία του αίματος, όπως για παράδειγμα ο αστράγαλος, η αφαίρεση του τατουάζ είναι δυσκολότερη και καθυστερεί περισσότερο από άλλα σημεία με καλύτερη κυκλοφορία.

 

 • Τύπος δέρματος: Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία.

 

 • Παλαιότητα tattoo: όσο πιο παλαιό είναι ένα τατουάζ, τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία διάσπασης του παλαιού μελανιού από το laser και τόσο πιο λίγες συνεδρίες είναι αναγκαίες για την αφαίρεση του τατουάζ.

 

 • Βάθος του τατουάζ: το βάθος που έχει γίνει το τατουάζ, όσο και η ομοιόμορφη εναπόθεση της μελάνης στο ίδιο βάθος, επηρεάζουν το χρόνο και τις απαιτούμενες συνεδρίες για την αφαίρεση του tattoo. Συνήθως αυτό εξαρτάται από τον τεχνίτη που έχει κάνει το τατουάζ. Συνήθως οι επαγγελματίες δημιουργούν το τατουάζ σε μεγαλύτερο βάθος απ’ ότι οι ερασιτέχνες.

 

 • Είδος υλικών τατουάζ: το είδος μελάνης καθώς και η πυκνότητα εναπόθεσής της επηρεάζουν τη διαδικασία αφαίρεσης με laser. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει διαφορά από το να έχει κάνει τη δημιουργία του τατουάζ ένας επαγγελματίας ή ένας ερασιτέχνης.

 

 • Είδος laser: το τελικό αποτέλεσμα και ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτώνται και από το είδος του laser που χρησιμοποιείται και την αντίστοιχη τεχνολογία. Τα laser που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αφαίρεση των tattoo είναι το Q-Shitched Laser και το νεότερης τεχνολογίας Pico Laser.

 

Μετά τη laser συνεδρία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Pico Laser - Αφαίρεση tattoo με λέιζερ τελευταίας γενιάς

Η νεότερη εξέλιξη στη τεχνολογία αφαίρεσης τατουάζ είναι το Pico Laser. Η αποτελεσματικότητα του Pico Laser βασίζεται στη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να παραχθεί η ενέργεια από αυτό το μηχάνημα laser με πολύ μικρότερη διάρκεια από αυτή που ως τώρα μπορούσαμε, διάρκεια που είναι μικρότερη ακόμα και από τo Q-Switch Laser. Ο σύντομος χρόνος απελευθέρωσης της ενέργειας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στο να αφαιρεθεί ένα τατουάζ χωρίς να υποστεί ζημιά το δέρμα. Το Pico Laser έχει διάρκεια παλμού της τάξης των picosecond και μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο ακόμα και σε tattoo που τα Q-Switch Laser δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Όπως γνωρίζουμε η αφαίρεση τατουάζ με laser δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές χρειάζονται αρκετές συνεδρίες και αρκετές φορές το τατουάζ δεν μπορεί να αφαιρεθεί τελείως για διάφορους λόγους. Το Pico Laser έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει και τον αριθμό συνεδριών που χρειάζονται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η νέα τεχνολογία του Pico Laser είναι ένα σημαντικό βήμα στην ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων τατουάζ.

Κόστος για αφαίρεση τατουάζ

Το κόστος αφαίρεσης tattoo εξαρτάται πρωτίστως από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί: χειρουργική αφαίρεση τατουάζ  ή αφαίρεση με laser.

Άλλοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της διαδικασίας αφαίρεσης του τατουάζ είναι το χρώμα και το μέγεθος του, που καθορίζουν και τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών για την οριστική εξάλειψή του.

Η τελική τιμή καθορίζεται από αρκετές παραμέτρους, όπως η εξειδίκευση και εμπειρία του πλαστικού χειρουργού, το είδος και το μέγεθος του τατουάζ, το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται το τατουάζ, η χρήση μοσχεύματος ή διατατήρων, το είδος του laser που θα χρησιμοποιηθεί, κτλ.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται κυρίως από την χρωστική, το βάθος του, το σημείο στο οποίο βρίσκεται, την ποιότητα του τατουάζ καθώς και την τεχνολογία laser που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πλαστικός χειρουργός στην πρώτη ενημερωτική επίσκεψη του ασθενή θα εξετάσει το τατουάζ και το δέρμα του ασθενή, θα αναλύσει τις πιθανές λύσεις για την αφαίρεση του tattoo, ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες από τη διαδικασία, τυχόν δυσκολίες που έχει το τατουάζ καθώς και το συνολικό κόστος.

Ο ασθενής θα πρέπει να ρωτήσει ο,τιδήποτε τον απασχολεί για τη διαδικασία ώστε να είναι βέβαιος ότι παίρνει την σωστή απόφαση. Πρέπει να νιώθει άνετα και να ρωτά πληροφορίες για την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού καθώς και να ζητά ιστορικό περιστατικών του γιατρού με φωτογραφίες πριν και μετά.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του laser υπάρχει κάποια σχετική ενόχληση. Αν αυτή δεν είναι ανεκτή, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να την αντιμετωπίσει με τοπική αναισθησία.

Αρχικά υπάρχει μικρός ερεθισμός, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση κατάλληλης αλοιφής. Ο ερεθισμός υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες. Μερικοί ασθενείς έχουν αναφέρει ήπιο κνησμό (φαγούρα) στο σημείο της εφαρμογής που κρατά 1-3 μέρες. Το χρώμα του τατουάζ εξασθενεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

Το εξειδικευμένο Pico Laser έχει εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να δημιουργήσει κάποια υπερτροφική ουλή. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας ενημερώσει για αυτές τις τυχόν πιθανότητες καθώς και συμβουλές για την ελαχιστοποίηση τους.

Όχι, το άτομο επανέρχεται άμεσα στις δουλειές του και τις καθημερινές του συνήθειες.
 

Όλες οι συνεδρίες γίνονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί νοσοκομειακός χώρος.

Όχι. Υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη τεχνολογίας laser: το Q-Switched Laser και το Pico Laser, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αφαίρεση των τατουάζ. Το νέο Pico Laser λόγω της δυνατότητάς του για πολύ μικρή διάρκεια παλμού laser δίνει τη δυνατότητα για λιγότερες απαιτούμενες συνεδρίες και καλύτερο αποτέλεσμα ακόμα και σε τατουάζ που το Q-Switch Laser δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό.

Δεν είναι όλα τα τατουάζ τα ίδια, γι’ αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ποιά είναι η σωστή μέθοδος αφαίρεσης. Ο πλαστικός χειρουργός έχει τη γνώση και την εξειδίκευση να πραγματοποιήσει αφαίρεση τατουάζ είτε με laser ή με χειρουργική μέθοδο. Γι’ αυτό αυτός που επιθυμεί να αφαιρέσει ένα τατουάζ, τουλάχιστον στην αρχική του επίσκεψη, πρέπει να εξεταστεί και να ενημερωθεί από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, με εγγύηση ποιότητας. Προγραμματίστε μια εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία σήμερα.